Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečano potpisan ugovor za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom

Posted On Subota, 06 travnja 2019 09:53

Do kraja 2022. godine u Biljanima Donjim bi trebao biti završen treći po redu Centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a na svečanom potpisivanju ugovora o projektiranju i izgradnji zadarskog Centra, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je nadu da će ove godine biti potpisani i ugovori za centre Bikarac i Babina greda.

Ugovor su potpisali Dino Perović, direktor zadarske tvrtke "Eko" i Janez Škrabec u ime slovenske tvrtke "Riko" koja je nakon višegodišnje procedure javnog natječaja na kraju dobila posao vrijedan 368 milijuna kuna.

Investiciju sa 70 posto iznosa pokriva kohezijski fond Europske unije, 20 posto financira Fond za energetsku učinkovitost, a preostalih 10 posto je obveza Grada Zadra, Grada Benkovca i Zadarske županije, te gradova i općina s njenog područja i dijela Ličko-senjske županije.

Direktor "Eka" Dino Perović je podsjetio da su dosada već potpisani PR ugovor od 1,9 milijuna kuna, ugovor o tehničkoj pomoći od 5,1 milijun kuna i ugovor o nadzoru težak 5,6 milijuna kuna, ali je preostalo još pospisati ugovor za mobilnu opremu od 50 milijuna kuna. Time se projekt CGO Biljane Donje penje na ukupnu vrijednost od čak 450 milijuna kuna.

- Ovo će biti pionirska prekretnica na području naprednog prikupljanja i obrađivanja otpada u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Na 46 hektara ćete dobiti postrojenje s najboljom raspoloživom tehnologijom čiji kapaciteti MBO obrade iznose 88.000 tona otpada godišnje, rekao je Janez Škrabec u ime izvođača radova i najavio kako će radovi biti završeni u drugoj polovini 2022. godine, te će postrojenje u naredne dvije godine biti pod nadzorom tvrtke "Riko".

Direktor Fonda za energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš je naveo kako je Zadar prešao mukotrpan put, ali još nije sve gotovo:

- Moramo se snaći unutar složenih procedura EU i posao završiti bez ikakvih financijskih korekcija, jer i korekcija od pet posto može ugroziti cijeli projekt, ipozorio je Ponoš.

Za gradonačelnika Tomislava Bulića izgradnja CGO je strateški projekt za Benkovac koji je u desetak godina odlaganja otpada na deponiju u Polači platio 8 milijuna kuna. Bulić je izrazio i svoje očekivanje da će otvaranje CGO-a donijeti dodatne benefite domicilnom stanovništvu, dok je zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio da uz izgradnju CGO-a i sanaciju deponija u Diklu, Zadar stoji i pred izgradnjom velikog sustava odvodnje čime će zaštita okoliša u gradu biti podignuta na novu razinu.

- Izgradnja CGO-a i sustava za prikupljanje i recikliranje otpada, te zatvaranje 200 divljih deponija na području Zadarske županije su tri projekta kojima će biti riješeno prikupljanje otpada na suvremen i kvalitetan način, rekao je župan Božidar Longin.

- Na putu smo učinkovitog gospodarenja otpadom, pri čemu su centri za gospodarenje otpadom završna faza tog sustava. Još moramo poraditi na ključnom elementu - odvajanju otpada na kućnom pragu, u čemu smo 2017. godine imali samo 28 posto. Održavanje Hrvatske lijepom i zaštita okoliša su prioritet svih prioriteta, izjavio je ministar Tomislav Ćorić.

Ugovor je potpisan u Koncertnoj dvorani zadarske Kneževe palače.

Izvor: zadarski.hr

 

Pročitano 1439 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA