Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru otvoren 15. međunarodni stručni skup „Naš pogled u budućnost“

Posted On Četvrtak, 09 svibnja 2019 15:30

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u Zadru je otvoren 15. međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom pod nazivom „Naš pogled u budućnost“. Organizatori ovog skupa su  Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske-OSVIT  i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uz suorganizaciju, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Grada Zadra, Grada Zagreba, BBRZ-a, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Auditor-a.

Dvodnevni Međunarodni stručni skup koji se već 15. godinu održava u Zadru svim sudionicima pruža priliku razmjene iskustva i dobre prakse, te znanja na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i pruža priliku za evaluiranjem učinjenog u proteklom razdoblju.

Na otvaranju skupa uz ostale su govorili predsjednik organizacijskog odbora Ante Vučić te ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc. Ona je rekla kako se u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj bilježe značajni pomaci na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom te da je tome pridonijela cjelovita zakonska regulativa koja je temelj za razvoj ovog sustava. „Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u suradnji sa ustanovama iz svoje nadležnosti, kontinuirano provodi niz mjera i aktivnosti s ciljem integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, mjere za održivi razvoj sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te na održivi razvoj zaštitnih i integrativnih radionica.“, rekla je Benc dodajući kako je svima zajednički cilj poslodavcima osigurati zaposlenika sukladno njegovim potrebama, iskoristiti svu preostalu radnu sposobnost osoba s invaliditetom, te osigurati takve uvjete da se osobe s invaliditetom mogu zadržati što duže u svijetu rada.

Na otvaranju skupa moglo se čuti kako su osobe s invaliditetom najmanje na bolovanju, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je kako se u zadnjih 10 godina stalno bilježi porast zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U ime Grada Zadra obratila se zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać koja je rekla kako će Grad Zadar i dalje preko svojih stručnih službi podržavati rad ovoga skupa, a u ime Zadarske županije pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna istaknuvši kako Zadarska županija,  u okviru svojih nadležnosti, a kroz svoje aktivnosti i sufinanciranje, pruža potporu radu niza udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom poput Udruge tjelesnih invalida, Udruge slijepih, udruge Svjetlo, Udruge osoba oštećena sluha, Društva oboljelih od multiple skleroze, kao i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a te HVIDR-e. „Sa osobitim zadovoljstvom ovom popisu želio bih pridružiti i Udrugu OSVIT s kojom evo već nekoliko godina surađujemo. Činjenica je da je svaka i mala pomoć osobama s invaliditetom više no dobro došla. Naše društvo mora biti socijalno osjetljivo jer jedino na taj način možemo reći da je to društvo zdravo. Prihvatiti različitost i potaknuti svakoga da iskoristi svoje sposobnosti do maksimuma zadaća je koja nema alternativu.“, rekao je pročelnik Maruna.

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO Ljubica Lukačić rekla je kako je do sad puno učinjeno u promjeni zakonske regulative u zapošljavanju osoba s invaliditetom posebno u dijelu Zakona o socijalnoj skrbi u kojem zaposlene osobe s invaliditetom i dalje mogu ostvarivati pravo na invalidninu.

Na otvaranju skupa danas je bila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa te pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak koja je  skup i otvorila.

Sudionici će tako u dva dana imati prilike čuti niz predavanja i panel rasprava na kojem će sudjelovati stručnjaci iz tematskog područja.

Pročitano 548 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA