Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru se osniva Hrvatski muzej maritimne kulture

Posted On Srijeda, 22 svibnja 2019 08:27

Pismo namjere o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru potpisali su danas predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Zadar bi tako u prostoru HAZU na Obali kneza Trpimira i dogradnjom restauratorske radionice trebao dobiti tisuću metara četvornih muzejskog prostora organiziranog prema najsuvremenijoj praksi, a integracijom susjednih javnih površina - perivoja vile Dirce i Maraska parka dobit će se tematizirano muzejsko predvorje od 14 tisuća metara četvornih, na najljepšem obalnom području grada.

„Hrvatska maritimna kultura je kroz ove godine uvelike zanemarena. Ne postoji centar u kojemu bi se sustavno proučavala i vrednovala te je krajnji trenutak da se nađe mjesto u kojem će se proučavati, a Zadar je pravo mjesto za to zbog svog povijesnog, ali i sadašnjeg značaja. Svaka plovidba počinje podizanjem jedra, a za našu partencu podignimo sva četiri“, parafrazirao je poznatu izreku idejni začetnik projekta akademik Niko Bašić, obraćajući se partnerima u projektu, a ta četiri jedra čine HAZU, Sveučilište u Zadru, Grad Zadar i Zadarska županija.

„Naša županija oduvijek je bila okrenuta moru. Sjetimo se samo da je prvi spomen ribarstva u Hrvatskoj povijesti darovnica iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana, a i dan danas su na svim morima svijeta poznati naši ribari. Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca. U današnje vrijeme važno je istaknuti i činjenicu da smo pioniri marikulture te županija u kojoj se i uzgaja i lovi najveći postotak bijele i plave ribe u Hrvatskoj“, poručio je župan Božidar Longin dodavši da je sve navedeno vodilo prema potrebi da se maritimna kultura našega područja stručno obradi, ali i prezentira, na suvremenom posjetitelju prihvatljiv i zanimljiv način.

Sadržaj Hrvatskog muzeja maritimne kulture trebao bi obuhvatiti pomorski dio (s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti), ribarski dio (s naglaskom na lokalni, ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta) i marikulturni dio (s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnog gospodarstva, koji predvodi upravo Zadar i njegova Županija).

Pročitano 1083 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA