Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Digitalni autobus posjetio Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 11 lipnja 2019 08:33

Digitalni autobus Večernjeg lista posjetio je u subotu, 8. lipnja Zadarsku županiju u sklopu projekta Digitalno Društvo - Digitalna Hrvatska. Djelatnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, MUP-a, FINA-e i HGK-a tijekom boravka u Zadru bili su na raspolaganju građanima za sva pitanja vezana uz digitalno društvo.

Građani su imali priliku doznati sve o Središnjem državnom portalu, kako postati e-Građani, mogli su izvaditi vjerodajnicu e-PASS ili aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu.

Projekt su podržali i dužnosnici Zadarske županije, a dolazak digitalnog autobusa bila je prilika da zamjenik župana Šime Mršić aktivira e-osobnu iskaznicu.

„Došli smo pokazati da je digitalizacija važan projekt razvoja, u koji je uključen niz institucija. Našim stanovnicima svi zajedno trebamo nastojati približiti sve dobrobiti digitalizacije i na konkretnim primjerima pokazati na koji način im može olakšati svakodnevica, posebice u 'borbi' s papirima i zahtjevnom birokracijom. I mi u Zadarskoj županiji nastojimo ići u korak s vremenom i biti na usluzi građanima putem modernih tehnologija“, kazao je Mršić.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknuo je kako sustav e-građana danas ima gotovo 700.000 korisnika, a s postojanjem sustava je tijekom pet godina upoznato oko 62 posto građana. Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji po digitalizaciji, a upravo je ovaj projekt jedan od načina kojim se nastoji podignuti na ljestvici.

„Cilj projekta je pokazati kako građani mogu koristiti sva sredstva koja imaju na raspolaganju u digitalnom obliku. Pokazujemo im što sve mogu dobiti aktivacijom osobne iskaznice za pristup sustavu e-građani, a veliki odaziv pokazuje da u Hrvatskoj još vlada nedovoljna informiranost i da treba još više približiti tehnologiju građanima“, kazao je Gršić.

Na turneji digitalnog autobusa govorilo se i o nužnosti digitaliziranja javne uprave sredstvima EU te o uspostavi državnog oblaka, odnosno projekta uspostave centra dijeljenih usluga, jednog od najvećih IT projekata koji financira država s ciljem povezivanja svih državnih tijela u jedinstven sustav.

Pročitano 274 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA