Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježen Dan općine Pašman

Posted On Srijeda, 12 lipnja 2019 09:19

Svečanom sjednicom u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Neviđanima proslavljen je Dan općine Pašman, uoči blagdana nebeskog zaštitnika općine sv. Antuna Padovanskog.

Općinski načelnik Krešimir Ćosić u svom se govoru osvrnuo na ostvarene rezultate tijekom protekle godine, ali i najavio neke nove projekte poput katastarske izmjere u mjestima Pašman, Kraj i Barotul za što je već potpisan ugovor vrijedan 10 milijuna kuna. Posebno su velika očekivanja od projekta 'Aglomeracija Biograd – Pašman – Tkon' s kojim bi se dugoročno riješio problem odvodnje i vodovoda na cijelom otoku.

„Trenutno smo u fazi izrade glavnih projekata i ishođenja građevinskih dozvola, a nakon toga kreće i izgradnja. Projekt će u najvećoj mjeri biti financiran sredstvima Europske unije i to 70 posto, Hrvatske vode trebale bi pokriti oko 23 posto, a 7 posto vrijednosti projekta osigurat će općina Pašman. Ukupna vrijednost projekta je gotovo milijardu kuna. Rješavanjem ovog pitanja postignut ćemo novu razinu razvoja i komunalne opremljenosti naše općine“, kazao je Ćosić koji je posebno ponosan općinskim mjerama koje su usmjerene prema mladima.  

„Svim redovitim studentima odobrili smo stipendije u ukupnom iznosu od 160 tisuća kuna, a od ove godine stipendiramo i srednjoškolce deficitarnih zanimanja. Uveden je cjelodnevni boravak u  dječji vrtić i pritom su zaposlene još dvije djelatnice. Moramo se pohvaliti i s odlukom o povećanju naknade za novorođenu djecu gdje smo iznos za prvo dijete povećali na 12 tisuća kuna, za druga na 24 tisuće, za treće na 36 tisuća, četvrto na 48 tisuća kuna, a za peto dijete čak sto tisuća kuna. Moram naglasiti da imamo pozitivne rezultate u tom smislu i da broj naknada raste iz godine u godinu“, pohvalio se Ćosić koji je najavio i jednu novu mjeru - financiranje izgradnje i kupnje prve stambene nekretnine za mlade obitelji i to 100 kuna po kvadratnom metru bruto površine ili čak do iznosa od 60 000 kuna.

Zamjenik župana Šime Mršić istaknuo je kako će Zadarska županija s ciljem ravnomjernog razvoja svih svojih krajeva poticati i podržavati aktivnosti koje donose boljitak otoku i njegovim žiteljima.

„Županijska lučka uprava kroz proteklo dvogodišnje razdoblje sanirala je rivu u Pašmanu te lukobran u Neviđanima, što su projekti u koje je uloženo 2,6 milijuna kuna. Kroz nekoliko dana će početi sanacija postojećeg lukobrana u Mrljanama, ukupne vrijednosti oko 3,6 milijuna kuna, a uskoro kreće i sanacija rive u Ždrelcu. Svakako trebamo istaknuti najveću investiciju Županijske lučke uprave – trajektnu luku Tkon, ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna. U tijeku je treća faza njezine izgradnje za koju smo osigurali sredstva iz EU fondova, a po završetku bi trebala donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike ovog lijepog otoka“, istaknuo je Mršić, koji je naglasio da županija pruža i financijske potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a pomaže i rad poslovnog klastera HOP-a.

„Oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod ima mnoštvo proizvoda s otoka Pašmana, a uskoro će se otvoriti i mogućnost prodaje tih proizvoda na zadarskoj tržnici na posebno označenim štandovima koje je financirala Zadarska županija“, dodao je Mršić.

Na svečanoj sjednici načelnik Krešimir Ćosić i predsjednica Općinskog vijeća Petra Perinović dodijelili su javna priznanja. Počasni stanovnik Općine Pašman postao je Nikica Tomasov,  poginuli hrvatski branitelj iz Domovinskog rata. Nagradu za životno djelo dobio je Fra Joakim Gregov te Dragomir Mađerić, posthumno. Godišnje nagrade općine dobili su OPG Krsto Matulić, Ivana Nedić, Nevena Dujmović Prižmić, Antonio Bobić i Filip Kulonja. Zahvalnice su dobili udruga Lavanda iz Ždrelca te likovna skupina 'Mašta radi svašta' Osnovne škole iz Neviđana.

Pročitano 94 puta

Zadnje objave

lipnja 12, 2019

Održan peti trening prijenosa prijašnjih i sadašnjih znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy

Zadarska županija, u suradnji s Parkom prirode Velebit, organizirala je 7. lipnja 2019.…
lipnja 11, 2019

U tijeku provođenje projekta DORY - prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja na uzgojne farme Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja istraživanje na projektu DORY – Capitalization actions for…
lipnja 10, 2019

Predstavnici devet nacionalnih manjina prikazali bogatstvo kulturne baštine

Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije organizirala je u subotu, 8. lipnja…
lipnja 08, 2019

U Domu županije prijam za učenike nagrađene na državnim smotrama

Župan Božidar Longin primio je danas u Domu Zadarske županije učenike osnovnih, srednjih…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA