Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan peti trening prijenosa prijašnjih i sadašnjih znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy

Posted On Srijeda, 12 lipnja 2019 14:18

Zadarska županija, u suradnji s Parkom prirode Velebit, organizirala je 7. lipnja 2019. godine, peti po redu trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy, u prostoru Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar. Predavanja i prezentacije održali su profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu i g. Alen Berta, vanjski stručnjak Zadarske županije na projektu. Prezentirani su Zahtjevi održivosti i standardi kvalitete biomase, Osiguravanje kvalitete drvne mase i shema certificiranja te Pitanja kvalitete drvnih goriva u regiji/području ispitivanja.

Poseban naglasak stavljen je na postupak certificiranja. Certifikacija gospodarenja šumama tržišno je orijentirani alat koji podržava odgovorno gospodarenje te omogućava vlasnicima i upraviteljima šuma pristup globalnom tržištu certificiranih proizvoda. Upravitelji ili vlasnici šuma koji žele dokazati kako je njihov način gospodarenja šumama socijalno koristan, prikladan za okoliš te gospodarski opravdan mogu se prijaviti za dobivanje certifikata za gospodarenje šumama. Sustav certificiranja šumskih proizvoda osigurava potrošačima i kupcima certificiranih proizvoda da ti proizvodi potječu iz provjerenih izvora uz primjenu odgovornog gospodarenja i prikupljanja. Najvažniji sustavi certifikacije za šumske proizvode uspostavljeni su od strane organizacija Forest Stewardship Council (FSC) i Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).

Hrvatske šume su od 2002. godine nositelji FSC certifikata za gospodarenje šumama. Certifikacija FSC CoC predstavlja potvrđivanje lanca brige za održivi razvoj svjetskih šumskih resursa, šumskih ekosustava, a time i ekološke ravnoteže. Drvoprerađivači su tu priliku prepoznali tako da u Hrvatskoj trenutno ima preko 250 FSC CoC certificiranih tvrtki koje su time stekle veliku komparativnu prednost.

Program za promicanje certifikacije šuma PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) certifikacijski je sustav koji predstavlja želje i težnje predstavnika gotovo 12 milijuna europskih vlasnika šuma koji žele drugačije uvjete od onih koje im nudi FSC - ov model. Razvojem svoga specifičnoga sustava standarda certifikacije, PEFC je preuzeo ključnu ulogu u certifikaciji malih šumskih površina.

Što se tiče čvrstih drvnih biogoriva, ona su danas komercijalno najzanimljivija i to osobito drvna sječka, drvni briketi, drvni peleti te ogrjevno drvo. U velikom dijelu ruralnih, ali i u urbanim područjima ogrjevno drvo se koristi kao energent za zagrijavanje prostora i pripremu tople vode. Najpovoljniji uporabni oblik drvne biomase su peleti. Oni su geometrijsko pravilni komadići prešane usitnjene drvne sirovine, valjkastog oblika. Pitanje koje se često javlja od strane krajnjih korisnika je što je isplativije, koristiti biogoriva ili električnu energiju. Početna investicija kod biogoriva je skuplja, ali dugoročno je svakako bolje koristiti biogoriva. Osim toga, ona su svakako prihvatljivije rješenje za prirodu i okoliš.

Pročitano 47 puta

Zadnje objave

lipnja 12, 2019

Svečano obilježen Dan općine Pašman

Svečanom sjednicom u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Neviđanima proslavljen je…
lipnja 11, 2019

U tijeku provođenje projekta DORY - prijenosa novozelandske tehnologije uzgoja daganja na uzgojne farme Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja istraživanje na projektu DORY – Capitalization actions for…
lipnja 10, 2019

Predstavnici devet nacionalnih manjina prikazali bogatstvo kulturne baštine

Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije organizirala je u subotu, 8. lipnja…
lipnja 08, 2019

U Domu županije prijam za učenike nagrađene na državnim smotrama

Župan Božidar Longin primio je danas u Domu Zadarske županije učenike osnovnih, srednjih…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA