Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Šesti radni sastanak Vlade RH i župana u Zadarskoj županiji

Posted On Ponedjeljak, 17 lipnja 2019 08:01

Zadarska županija bila je domaćin šestog sastanka Vlade Republike Hrvatske i župana, održanog u petak 14. lipnja na Sveučilištu u Zadru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da se pozitivne promjene u regionalnom razvoju ogledaju u nekoliko aspekata – razvijen je intenzivan dijalog i partnerstvo s lokalnom i regionalnom samoupravom, zakonskim propisima ojačana je funkcionalna decentralizacija, a fiskalna decentralizacija omogućava bolju apsorpciju europskih sredstava.

„Zahvaljujući međusobnoj podršci u apliciranju na europske projekte, Hrvatska je trenutno na gotovo 70 posto ugovorenih sredstava iz trenutne financijske omotnice“, naglasio je premijer Plenković dodavši da su župani još jednom iskazali zadovoljstvo dijalogom, ali i učincima fiskalne decentralizacije kojom se za prosječno 28 posto povećao prihod županijama i tako ih osnažila u  okviru njihovih nadležnosti.

Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikasnije usluge. Upravo je zato ova mjera pomno planirana i sadržana u nizu strateških dokumenata Vlade RH.

„Ovom mjerom izvan županijske nadležnosti ostaju inspekcijski poslovi te nadzor zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave“, kazao je Kuščević.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je Vladi RH što je Zadar dobio priliku biti domaćin sastanka i pokazati kvalitetna razvojne projekte u našoj županiji. 

„Bila je ovo prilika da se pohvalimo s rekordnim brojem zaposlenih, a posebno je važno da bilježimo porast broja zaposlenih u kontinuitetu i to gotovo pet posto kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Zadovoljni smo fiskalnom i  funkcionalnom decentralizacijom koju je ova Vlada donijela. U ove tri godine zajedničkih sastanaka Vlade i Hrvatske zajednice županija smo ostvarili, slobodno mogu reći, pravi partnerski odnos“, kazao je Longin te ustvrdio da su se ovakvi sastanci tijekom protekle dvije godine u Zadarskoj županiji nastojali preslikati i na lokalnu razinu.

„Tako smo, kroz redovne radne sastanke s načelnicima i gradonačelnicima, došli do brojnih zajedničkih projekata, s ciljem da kao jedinice lokalne i regionalne samouprave ostvarimo aktivnosti koje su u skladu s potrebama naših stanovnika i lokalne zajednice“, poručio je župan Longin.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom za izgradnju kanalizacijskog sustava 'Aglomeracija Zadar – Petrčane' koji omogućava da se sadašnjih 70 posto stanovnika u Zadru priključenih u sustav kanalizacijske infrastrukture poveća na 90 posto.

„To nam omogućava da postanemo jedan moderan grad ne samo na nivou Hrvatske već i Europe, a s nedavno započetim projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom riješit ćemo i pitanje deponija u blizini  grada Zadra. Vjerujem da ćemo kroz nekoliko godina postati grad koji je ekološki održiv na dobrobit svih građana Zadra“, izjavio je gradonačelnik Dukić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost redovitih sastanaka lokalne i regionalne razine vlasti s nacionalnom, podsjećajući kako je upravo zahvaljujući inputima s „terena“ učinjeno nekoliko velikih koraka.

„Stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije“, rekao je Pauk.

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je novi paket turističkih zakona i pripremu za nadolazeću turističku sezonu, ističući važnost uloženih sredstava za potporu u zračnom prometu i nautički turizam.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila je o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. Mjere Ministarstva odnose se na prevenciju nasilja, zaštitu žrtve, skloništa te osposobljavanje za drugi život. Ministarstvo je u suradnji s drugim ministarstvima i organizacijama civilnog društva izradilo prijedlog novog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Pročitano 254 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA