Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Nastupni posjet veleposlanice Republike Bugarske

Posted On Utorak, 18 lipnja 2019 13:22

Veleposlanica Republike Bugarske Genka Georgieva, u pratnji prve tajnice Ureda za gospodarstvo i trgovinu Republike Bugarske u RH Mirelle Tasseve, boravila je u utorak, 18. lipnja 2019. godine u nastupnom posjetu u Zadarskoj županiji.

U Domu Županije primio ju je zamjenik župana Šime Mršić s pročelnicom Ureda župana Katarinom Miletić.

Nj. E. nije skrivala svoje zadovoljstvo što je došla u Zadar. U svom vrlo sadržajnom izlaganju istaknula je kako je Zračna luka Zadar značajna jer je, tijekom turističke sezone, povezana s čak pet bugarskih gradova. Hrvatska i Bugarska prijateljske su zemlje koje su kroz povijest imale puno dodirnih točaka. Ono na čemu treba osobito raditi, istaknula je veleposlanica, svakako je unapređivanje gospodarske suradnje. U tom smislu predložila je posjet gospodarskog izaslanstva o čemu je planirala više razgovarati na sastanku u HGK Županijskoj komori Zadar. Mogućnost suradnje Zadarske županije i Bugarske vidi i na području kulture te svakako kroz suradnju sveučilišta. Posebno zanimljivo područje jest turizam na kojem bi bilo moguće osmisliti zajednički turistički hrvatsko-bugarski proizvod koji bi se mogao plasirati i na treća tržišta. Bugarska ima razvijenu bioproizvodnju u čemu bi mogla ponuditi svoja iskustva i znanje našim proizvođačima.

Zamjenik župana Mršić pohvalio je sve iznesene ideje, osobito se osvrnuvši na mogućnost suradnje na području poljoprivrede, ali i podržavši ideju uspostavljanja što bolje prometne povezanosti ovih dviju zemalja. Također, veleposlanicu je izvijestio i o dosadašnjoj suradnji Zadarske županije i Bugarske, i to na području kulture. Županija se predstavila dvjema izložbama u bugarskoj galeriji Dom Wittgenstein u Beču, a poznati bugarski kazališni redatelj Sunny Sunninsky radio je nekoliko predstava u Kazalištu lutaka Zadar.

Nj. E. na koncu je zahvalila zamjeniku župana na prijemu te napomenula kako je pojam koji je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uzelo kao koncept hrvatsko-bugarskih odnosa zajedništvo te izrazila nadu da će buduća suradnji biti uspješna i konkretna.

Pročitano 1217 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA