Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija i Regija Veneto imaju puno zajedničkih interesa

Posted On Ponedjeljak, 24 lipnja 2019 08:40

Župan Zadarske županije Božidar Longin održao je radni sastanak s potpredsjednikom Regije Veneto Gianlucom Forcolinom u sjedištu jedne od gospodarski najrazvijenijih talijanskih pokrajina.

Italija je godinama vodeći vanjsko-trgovinski partner Zadarske županije, a kroz proteklih nekoliko godina prometnula se i u vodećeg partnera u sve brojnijim europskim projektima prekogranične suradnje.

„Zadarska županija i Regija Veneto, zbog svog zemljopisnog položaja te interesa u očuvanju zajedničkog najvećeg gospodarskog i prirodnog resursa – Jadranskog mora, imaju posebne koristi u poslovnoj suradnji, pri čemu osobit naglasak ima partnerstvo na projektima u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.“, kaže župan Longin i podsjeća da su samo prošle godine ustanove i pravni subjekti iz Zadarske županije u okviru spomenutog programa europske teritorijalne suradnje, s talijanskim partnerima ostvarili 16 aktivnih projekata koji se financiraju iz europskih fondova, a čija je vrijednost samo za područje naše županije oko 25 milijuna kuna.

Regija Veneto sa 4,5 milijuna žitelja peta je talijanska regija po broju stanovnika i jedna od najrazvijenijih u Italiji, a uz sjedište regije grad Veneciju, u njoj su smješteni brojni poznati gradovi poput Trevisa, Verone, Vicenze te Padove koja od 2003. godine ima potpisanu povelju o prijateljstvu s Gradom Zadrom.

„Predstavnike Regije Veneto upoznali smo sa strateškim projektima Zadarske županije, stavivši naglasak na gospodarske zone i potencijale nove luke Gaženica kao i pozicioniranje Zadra kao potencijalnog europskog prometnog čvorišta. Od njih sasvim sigurno možemo preuzeti određena iskustva iz turističkog sektora, jer primjerice, samo sjedište njihove regije, grad Veneciju, godišnje posjeti više od 25 milijuna turista, od čega značajan broj onih koji dolaze kruzerima“, dodaje Longin.

Slijedom dugogodišnje suradnje na brojnim projektima započeli su i razgovori o službenoj uspostavi suradnje s ovom talijanskom regijom, s naglaskom na područja gospodarstva, kulture i obrazovanja.  

„Zadarska županija bilježi značajan gospodarski iskorak, ali naravno da želimo biti još uspješniji u privlačenju investicija te sredstava iz europskih fondova. Stoga kroz još konkretniju suradnju naših razvojnih agencija i ustanova očekujemo nastavak pozitivnog trenda i korištenja cjelokupnog potencijala naše županije. Također treba spomenuti i zajedničko članstvo u okviru Jadransko-jonske euroregije što predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja, u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe“, zaključuje župan Longin.

Pročitano 179 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA