Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima povodom Dana državnosti

Posted On Ponedjeljak, 24 lipnja 2019 14:42

Uoči sutrašnjeg Dana državnosti, na Gradskom groblju u Zadru položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.  Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je zamjenik župana Šime Mršić, uz kojeg su bili pročelnici  Ivan Šimunić i Nikica Miletić. Molitvu je predvodio vojni kapelan, don Ivo Topalović, a svojih prijatelja i suboraca koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske državnosti stihovima se prisjetio i Ivica Matešić-Jeremija.

Počast su iskazala i izaslanstva Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Grada Zadra, Policijske uprave Zadarske, 93. zrakoplovne pukovnije HV-a te brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Hrvatska u utorak slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. Da se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom objavio je 25. lipnja 1991. prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u govoru koji su putem radija i televizije pratili milijuni građana.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Istekom moratorija 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze s ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Pročitano 156 puta

Zadnje objave

prosinca 13, 2019

Održan drugi sastanak za prenošenje znanja i iskustava u sklopu projekta „ Adri.SmArtFish“

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…
studenoga 26, 2019

Promocija Zadarske županije i projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. na 13. Međunarodnom ribarskom sajmu - CROFISH u Poreču

Na ovogodišnjem 13. međunarodnom sajmu ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA