Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena izložba „Volim svoju županiju“

Posted On Petak, 02 kolovoza 2019 14:44

Nakon otvorenja u Šibeniku u svibnju, Zadrani će od petka, 2. kolovoza u atriju palače Cedulin imati priliku razgledati najbolje ovogodišnje radove foto natječaja „Volim svoju županiju“. Izložbu fotografija, koja je uvrštena u program obilježavanja  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice VRO Oluja u Zadru, otvorio je župan Božidar Longin te ona ostaje u Zadru do konca kolovoza, kada kreće na svoj put prema kontinentu. 

Datumi poput 5. kolovoza upisani su zlatnim slovima u noviju hrvatsku povijest. Dana u kojem je Oluja pomela neprijatelja i kada je naša Domovina nakon 4 godine pritiska sila zla napokon prodisala, svi se sjećamo s ushitom i radošću. Sjećamo se ponosni na hrvatske branitelje koji su, premda iscrpljeni višegodišnjim ratovanjem, čvrsto i odlučno obranili slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Stoga mi se čini više no primjerenim baš na današnji dan pokazati tu našu Hrvatsku ovdje na ovim fotografijama svima koje put nanese ovdje u palaču Cedulin. Fotografije će nas odvesti na jedno simbolično putovanje kroz 20 hrvatskih županija viđenih okom onih koji ih vole baš takvima kakve jesu – njihovih žitelja. Prigoda je ovo da upoznamo raznolikost hrvatskih županija i prepustimo se uživanju u ljepoti zemlje koju nije bezrazložno hrvatski pjesnik Antun Mihanović nazvao lijepom našom domovinom. Umjetnost nije poput matematike, nije jednoznačna i egzaktna, dapače, podložna je tumačenjima, interpretacijama, a prije svega ona je ta koja apelira na osjećaje onoga koji ju gleda i sluša, čini da se promatrač osjeća drugačiji, možda sretnije, možda tužnije, možda tjeskobno, možda ushićeno… u svakom slučaju ne dopušta najprazniju emociju – ne dopušta ravnodušnost. Pozivam vas da se prepustite osjećajima i prošetate kroz hrvatsku sadašnjost promišljajući ljepšu i sretniju budućnost. – rekao je župan Longin i otvorio izložbu.  

Priča koja je počela 2016. godine kao pilot projekt Hrvatske zajednice županija, ove je godine nadmašila dosadašnje rekorde s prijavljenih 3 667 fotografija. Dvadeset i jedna najbolja fotografija – po jedna iz svake županije i grada Zagreba, svake godine čini postav putujuće izložbe koja je proteklih godina obišla više od 1000 kilometara, od Osijeka sve do Dubrovnika.

Nije lako odabrati dvadesetak fotografija između sve više njih, ove godine gotovo 4000. Ta brojka govori o nečemu, a to je da ljudi gledaju oko sebe, svjedoče ljepoti svoje zemlje/županije, i možda na kratko vrijeme, zauzeti i obuzeti time, zaboravljaju na neke druge, manje lijepe stvari. Zadatak stručnog žirija je „odvojiti kukolj od žita“ jer neki od njih nisu umjetnici, ne znaju oblikovati svoje aspiracije, ali neki to prilično uspješno rade, i tome mi svjedočimo iz godine u godinu, gledajući te naše izložbe, rekla je predsjednica stručnog ocjenjivačkog žirija Marija Milin.

Nagradu za najbolju fotografiju ove je godine odnio Božan Štambuk iz Splitsko-dalmatinske županije, slijede ga braća Kapović iz Dubrovačko-neretvanske županije i Matej Snopek iz Osječko-baranjske županije.

Fotografija "Odlazak" autora Marina Marasa, izabrana je kao najbolja fotografija između 550 pristiglih fotografija iz Zadarske županije, a nagradu mu je uručio župan Božidar Longin.

Pročitano 333 puta

Zadnje objave

rujna 18, 2020

Obilježen Dan Općine Sukošan

U Sukošanu je prigodnom svečanošću obilježen Dan Općine i Dan obrane Sukošana. Osvrćući…
rujna 18, 2020

Projektom „Adri.SmArtFish“ do prvog umjetnog ribljeg grebena u Hrvatskoj

U dvorani Novi Park hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, u četvrtak 17. rujna…
rujna 15, 2020

Sastanak u Vladi: Kreće izrada studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka

Dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke dolazi u novu fazu.…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA