Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

134. domobranska pukovnija HV-a obilježava 25. obljetnicu osnutka

Posted On Četvrtak, 26 rujna 2019 16:16

Prije 25 godina osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Riječ je o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskoga i stankovačkoga kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice. Sutra će u Benkovcu biti središnji dio programa obilježavanja obljetnice, a danas se u tamošnjoj Gradskoj knjižnici održava Znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu". 

Iskusni branitelji koji su krenuli od seoskih straža i dragovoljačkih postrojbi na samom početku borbe za domovinu, preko 134. brigade, 55. i 53. domobranske bojne pa do 134. domobranske pukovnije. Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti. Oni koji su branili pragove svojih kuća; od Raštana Gornjih do Bile Vlake, od Turnja do Draga i biogradskog arhipelaga. Što su dobili za zadatak - to su i izvršili. Obranili svoje.

Ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije, Josip Čerina:

„Tu se branilo 12 kilometara Jadranske magistrale. S Petrima, Kakme, Lišana Tinjskih taj se prostor gotovo vidio na dlanu i nadzirao neprijateljskom topnčkom paljbom. Život i rad na tom području je bio jako težak. Nisu bili izloženi samo hrvatski vojnici, već i civili, ali su se obranili. Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata.“

A pred kraj Domovinskog rata sudjelovali su u akcijama Maestral i Južni potez te, naravno, u Oluji iz koje i vuku najljepše uspomene.

Bolje sutra nije, nažalost, dočekalo pet pripadnika ove pukovnije koji su poginuli u ratu. Za njih, ali i za sve druge poginule i nestale hrvatske branitelje sutra će se na benkovačkom Gradskom groblju polagati vijenci i paliti svijeće. Održat će se sutra i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, služit će se sveta misa, a Benkovac će - u čast 134. - sutra dobiti i Domobransku ulicu. Osim ulice, sjećanje na ovu postrojbu čuvat će i Zbornik radova s današnjeg Znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu":

Zbornik sa 13 znanstveno-stručnih radova i 8 priloga   bit će  tiskan u 300 primjeraka, a u njemu će se nalaziti radovi o počecima velikosrpske pobune na benkovačkom području, ratnim zločinima nad civilima, ustroju i djelovanju hrvatskih snaga, ali i o ratnim razaranjima kulturne baštine te procjeni ratne štete na arheološkoj baštini.

Pročitano 486 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA