Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

134. domobranska pukovnija HV-a obilježava 25. obljetnicu osnutka

Posted On Četvrtak, 26 rujna 2019 16:16

Prije 25 godina osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Riječ je o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskoga i stankovačkoga kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice. Sutra će u Benkovcu biti središnji dio programa obilježavanja obljetnice, a danas se u tamošnjoj Gradskoj knjižnici održava Znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu". 

Iskusni branitelji koji su krenuli od seoskih straža i dragovoljačkih postrojbi na samom početku borbe za domovinu, preko 134. brigade, 55. i 53. domobranske bojne pa do 134. domobranske pukovnije. Mijenjali su im se nazivi postrojbi, ali oni su ostali uvijek isti. Oni koji su branili pragove svojih kuća; od Raštana Gornjih do Bile Vlake, od Turnja do Draga i biogradskog arhipelaga. Što su dobili za zadatak - to su i izvršili. Obranili svoje.

Ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije, Josip Čerina:

„Tu se branilo 12 kilometara Jadranske magistrale. S Petrima, Kakme, Lišana Tinjskih taj se prostor gotovo vidio na dlanu i nadzirao neprijateljskom topnčkom paljbom. Život i rad na tom području je bio jako težak. Nisu bili izloženi samo hrvatski vojnici, već i civili, ali su se obranili. Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata.“

A pred kraj Domovinskog rata sudjelovali su u akcijama Maestral i Južni potez te, naravno, u Oluji iz koje i vuku najljepše uspomene.

Bolje sutra nije, nažalost, dočekalo pet pripadnika ove pukovnije koji su poginuli u ratu. Za njih, ali i za sve druge poginule i nestale hrvatske branitelje sutra će se na benkovačkom Gradskom groblju polagati vijenci i paliti svijeće. Održat će se sutra i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, služit će se sveta misa, a Benkovac će - u čast 134. - sutra dobiti i Domobransku ulicu. Osim ulice, sjećanje na ovu postrojbu čuvat će i Zbornik radova s današnjeg Znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu":

Zbornik sa 13 znanstveno-stručnih radova i 8 priloga   bit će  tiskan u 300 primjeraka, a u njemu će se nalaziti radovi o počecima velikosrpske pobune na benkovačkom području, ratnim zločinima nad civilima, ustroju i djelovanju hrvatskih snaga, ali i o ratnim razaranjima kulturne baštine te procjeni ratne štete na arheološkoj baštini.

Pročitano 2696 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA