Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini: Županije će nastaviti poticati očuvanje hrvatskog identiteta

Posted On Ponedjeljak, 30 rujna 2019 11:40

Župani i njihovi zamjenici boravili su u trodnevnom posjetu Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. S predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji razgovarali su u Subotici i Tavankutu, a u Novom Sadu ih je primio predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović.

Na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dužnosnici iz 18 županija boravili su u Vojvodini, gdje su obišli Suboticu i Novi Sad. U ime Zadarske županije nazočan je bio zamjenik župana Šime Mršić.

„Trinaest županija aktivno surađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umjetničke manifestacije, obnove ustanova, financiranje ljetovanja djece, poticanje čitanja i očuvanje hrvatskog identiteta. Suradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a sada kada smo vidjeli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke, dogovoreni su konkretni koraci koji će te suradnje učiniti još kvalitetnijima“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Zadarska županija nedavno je bila domaćin 30-torici  djece iz osnovne i srednje škole u Subotici koji su na našem području boravili u organizaciji  Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Naša je županija u proteklom razdoblju knjigama opremila tamošnju školsku knjižnicu te financijski pomogla opremanje vrtića.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako je uspostavljena institucionalna suradnja te da je sustavna i kontinuirana potpora hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji od strane institucija Republike Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Nakon što je uznapredovala podrška Vlade Republike Hrvatske, za hrvatsku zajednicu u Srbiji značajna je i započeta suradnja s Hrvatskom zajednicom županija, to jest s regionalnom razinom vlasti u Hrvatskoj, područjem suradnje koje još uvijek nije u dovoljnoj mjeri ostvareno. Također, rekla je Vojnićeva, osim financijske potpore, važno da u suradnji dviju država uvijek i na svim razinama budu uključeni legitimni predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji, jer će na taj način biti olakšana provedba brojnih programa i projekata koji za cilj imaju očuvanje hrvatskog identiteta na ovim prostorima.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Tomislav Žigmanov, pozdravio je nastavak uspješne suradnje Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske zajednice županija te iskazao nadu da će se ista nadalje obogaćivati na obostrano zadovoljstvo. Žigmanov je pohvalio očitovan interes hrvatskih županija za društveni položaj Hrvata u Srbiji te spremnost predstavnika regionalanih vlasti u podršci jednom broju inicijativa. Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ovom prigodom bila je i posrednik sastanku Hrvatske zajednice županija i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine čime smo posvjedočili konstruktivno držanje u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. 

O položaju Hrvata u Vovodini, ali i širim temama, razgovaralo se i na sastanku s predsjednikom Pokrajinske vlade Vojvodine Igorom Mirovićem. Istaknuto je da prekogranična suradnja regionalnih razina vlasti može biti kotač pokretanja razvoja naših regija, kao i da Europska unija konstantno radi na kreiranju novih i poboljšavanju postojećih politika. Poticanje prekogranične suradnje kroz razne mehanizme Unije pokazalo se kao uspješan temelj čuvanja demokratskih vrijednosti i načela kojima težimo, bili formalno dijelom EU ili ne. U tom smislu, uključenost Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u prekogranične programe suradnje i više je nego potrebno. Naglašeno je i da je predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU prilika da se, u tome razdoblju povećane vidljivosti, fokus usmjeri na razvoj lokalne zajednice sukladno potrebama „detektiranima“ na terenu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk ukazao je na važnost financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska Vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku. On je predsjednika pokrajinske Vlade informirao i to tome kako institucije Republike Hrvatske ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa u Hrvata u Srbiji također biti pomaka. Ukazao je i na činjenicu da u hrvatskoj regionalnoj samoupravi funkciju zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu da će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj vladi i na razini lokalnih samouprava.

Zaključeno je da razmjenom iskustava možemo učiti jedni od drugih, posebice na velikim projektima kao što je priprema Europske prijestolnice kulture, čiju laskavu titulu sljedeće godine nosi Rijeka, a godinu kasnije, 2021., Novi Sad.

Izvori fotografija: Kristijan Toplak i pokrajinska vlada AP Vojvodine

Pročitano 693 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA