Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Jačanje demografskih politika na regionalnoj razini

Posted On Srijeda, 23 listopada 2019 11:34

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavila je inicijativu za jačanjem demografskih prilika na regionalnoj razini, ali i smjer kojim će se kretati demografske mjere.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana u utorak 22. listopada tematski je bila usmjerena na pitanja demografske revitalizacije, aktualnosti u javnom linijskom prijevozu i položaja županija u strateškom planiranju i upravljanju razvojem.

Predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čelu s ministricom Vesnom Bedeković, do sada su obišli deset županija s ciljem upoznavanja demografskih prilika. Ministrica Bedeković zahvalila je svim županijama s kojima je razgovarala o aktualnoj problematici – od pitanja socijalne skrbi do osiguravanja sigurnih kuća u županijama koje ih nemaju, a sukladno razgovorima na sjednici Vlade održanoj u lipnju u Zadru. „Šest županija nemaju sigurne kuće, ali one intenzivno komuniciraju s Ministarstvom i očekujemo da će do Nove godine svih šest županija imati privremeno rješenje“, istaknula je ministrica. Predstavila je i inicijativu za osnivanje županijskih ureda za demografiju. Demografija je široko, prioritetno područje oko kojega treba postići nacionalni konsenzus, a s obzirom na to da se neke demografske mjere provode na lokalnoj i regionalnoj razini, važno je otvoriti kanal kojim će potrebe s terena – i to najnižih lokalnih razina, biti istaknute i na nacionalnoj razini. Bilo da se radi o poreznim rasterećenjima, naknadama za djecu ili rodiljnim naknadama, uredi za demografiju trebali bi biti posrednici između najniže i najviše razine vlasti i centri informiranja za građane, zaključeno je na sjednici.

Položaj županija u strateškom planiranju i upravljanju razvojem važna je tema uoči novog programskog razdoblja, o kojoj se razgovaralo s pomoćnicom ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Kristinom Bilić. Zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo istaknuo je da su do sada u primjeni razni modusi korištenja fondova, od operativnih programa i razvojnih sporazuma kojima upravljaju ministarstva, preko ITU-a kojim upravljaju veliki gradovi do programa za LAG-ove i FLAG-ove kojim upravljaju lokalne akcijske grupe. Uz njihove pozitivne učinke, važno je i da županije, kao nosioci regionalnoga razvoja, dobiju snažniju ulogu u procesu korištenja fondova.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost suradnje s mladima, koja se potiče kroz rad s Koordinacijom županijskih savjeta mladih. Nastavno na istraživanje koje je Hrvatska zajednica županija provela među savjetima mladih i županijskih službenicima zaduženim za rad sa savjetima mladih te sukladno zaključcima Nacionalne konferencije savjeta mladih, Izvršni odbor donio je odluku o osnivanju Radne skupine za pitanja mladih. Jače povezivanje županijskih savjeta mladih s predstavničkim tijelima na više razina omogućit će strateško planiranje poticajnog okruženja za mlade.

U ime Zadarske županije nazočan je bio zamjenik župana Šime Vicković.

Pročitano 583 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA