Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nula otpada uz puno rekreacije i zdravlja

Posted On Srijeda, 13 studenoga 2019 15:21

Dva važna pitanja za očuvanje zdravlja čovjeka i njegova okoliša u sebi je ujedinio projekt Zero Waste Blue. Projektom se pokazalo kako masovni sportski događaji i očuvanje prirode mogu i moraju ići „ruku pod ruku“. Potvrdilo se to ove godine u Zadarskoj županiji tijekom održavanja dviju poznatih sportskih manifestacija - utrke Wing for life i biciklijade Od Branimira do Branimira.
Zadovoljstvo postignutim kroz provedbu projekta nisu krili niti predstavnici projektnih partnera koji su se okupili u Dubrovniku 13. studenoga 2019. na završnoj konferenciji.
Projektne aktivnosti na području Zadarske županije prezentirali su predstavnici Agencije ZADRA NOVA. Osim angažmana u organizaciji i realizaciji dva sportska događanja gdje su distribuirani proizvodi lokalnih proizvođača u biorazgradivoj ambalaži, kroz projekt se razvija i zajednički turistički proizvod Zero Waste sport events Blue brand.
Kako je projekt Zero Waste Blue bio dio Biciklijade Od Branimira do Branimira koja se vozi od Zadra do Nina, konferenciji je nazočila i predstavnica Zadarske županije koja već preko 10 godina sudjeluje u organizaciji biciklijade.
Dodatna vrijednost projekta je u aktivnostima kojima se tražio način kako povećati uključivanje osoba s invaliditetom u sportska događanja, i to kroz npr. osiguravanja pristupačnosti i otklanjanje barijera koje onemogućavaju sudjelovanje.
Projekt Zero Waste Blue provodi se u okviru programa INTERREG Italija - Hrvatska i nastavak je ranijeg projekta Zero Waste. Cilj je bio pokazati kako za sportskim manifestacijama ne moraju nužno ostati gomile plastičnog otpada, jer alternative postoje samo je potrebno kombinirati različite metode i pristupe. Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koji potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine, stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije, kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand te olakšavanje pristupa i sudjelovanja osobama s invaliditetom na sportskim događajima.
Vodeći projektni partner je Grad Opatija, a ostali partneri, uz Agenciju ZADRA NOVA, su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Dubrovačko-neretvanska županija, ERVET Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, talijanske regije Emilia Romagna, Regija Veneto i Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

Pročitano 316 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA