Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

KUD „Družina“ iz Paga slavi 70. rođendan

Posted On Subota, 23 studenoga 2019 09:55

Kulturno umjetničko društvo „Družina“ iz Paga osnovano je 1949 godine od zaljubljenika u pašku kulturnu baštinu. Osnovali su ga domaćice, težaci, ribari, turistički djelatnici, činovnici i prosvjetni radnici, čulo se u petak, 22. studenog  u Pagu na svečanosti obilježavanja 70. obljetnice postojanja ovog KUD-a.

Nazočnima se obratio aktualni predsjednik KUD-a Franči Bukša. On se prisjetio svih onih koji su u samim počecima djelovanja Družine aktivno sudjelovali u radu KUD-a te 1. nastupa na Smotri folklora u Zagrebu pod nazivom Ogranak Hrvatske seljačke sloge Pag. Kako je rekao, kasnije je društvo preimenovano u sadašnji naziv.

Naglasio je kako Družina izvodi i prvu hrvatsku pučku dramu „Robinju“ koju su naslijedili od predaka koji su isto tako najvjerojatnije bili organizirani u neko društvo.

„S ponosom ističemo da smo vjerojatno jedino folklorno društvo koje je nastupilo na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Hvarskome  ljetu sa pučkom dramom Robinja zajedno s paškim folklorom na Mediteranskim igrama u Splitu“, rekao je Bukša i dodao kako aktivno surađuju sa Ministarstvom kulture koje im pomaže u otkupu stare narodne nošnje te nabavi odora za igranje Robinje. Istaknuo je i izuzetnu suradnju sa Hrvatskom radio televizijom i Narodnim muzejom U Zadru, Etnološkim odjelom te najavio i suradnju sa Institutom za muzikologiju.

„Posebno smo sretni i zahvalni jer se paški tanac i pučka drama uče već u dječjem vrtiću Paški mališani i osnovnoj školi Jurja Dalmatinca, a nastavlja u srednjoj školi Bartula Kašića“, rekao je Franči Bukša i istaknuo kako sve to proizlazi iz ljubavi prema Gradu Pagu, paškoj pučkoj baštini ali i odličnoj suradnji sa svima koji prepoznaju njihov rad.

Župan Božidar Longin bio je na svečanosti  izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja nije mogla  biti na proslavi, ali  pod čijim se pokroviteljstvom  svečanost održava.

„70 godina rada koji u svojim temeljima ima isključivo ljubav i želju za čuvanjem tradicije i baštine, vrlo je impresivna brojka. Paška Družina od 1949. jest upravo to – družina. I to u onom najboljem smislu te riječi koja semantički pokriva zajedništvo i prijateljstvo te suradnju u očuvanju, pripremanju i javnom predstavljanju izvornog folklora bilo da je riječ o plesu, vokalnoj i instrumentalnoj glazbi ili, pak, ostalih folklornih i etnografskih izričaja.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući  da u  našoj županiji  djeluje veliki broj KUD-ova, ali i da nije rad svakoga od njih jednak.

„Ono što Družinu stavlja vrlo visoko na ljestvici najboljih, svakako je inzistiranje na izvornosti, a samo ono što je izvorno ima zaista i pravu vrijednost.  Za pašku je baštinu prije svega značajna jedna od najljepših, a možda baš i najljepša, hrvatska narodna nošnja. Članice Družine s ponosom nose i pokrivacu, i ročini, i peružini, i čipkom ukrašenu košulju i pokazuju ju na svim svojim nastupima, najčešće plešući poznati paški tanac, kako u Domovini, tako i izvan nje. Ono što, pak, radu Družine daje dodanu vrijednost i razlikuje ju od ostalih KUD-ova Zadarske županije jest činjenica da upravo oni izvode jedinu preostalu pučku dramu u Hrvatskoj koja se bez prestanka izvodi stoljećima. Riječ je o Paškoj robinji, dramskom tekstu koji govori o posljedicama Krbavske bitke iz 1493. godine u kojoj su Turci porazili hrvatske knezove, a zanimljiv je i jezično zbog mješavine štokavice, čakavice i cakavice.“, rekao je župan Longin.

Dodao je kako baš ta povezanost s gradom, sa zavičajem, sa svim onim što on stoljećima predstavlja i jest vjerojatno je najveća vrijednost koju članovi Družine žive i prenose na svoju djecu, na svoje unuke koji su također uključeni u rad KUD-a.

„Jer prava se ljubav ne objavljuje deklarativno, već se dokazuje djelom. Hvala vam na tome, drage članice i članovi Družine. Čestitam vam 70. rođendan vašega KUD-a i želim pregršt zadovoljstva, sreće i uspjeha u budućim aktivnostima.“, rekao je na kraju izaslanik predsjednice RH župan Božidar Longin.

Na svečanoj proslavi u Kneževom dvoru u Pagu nastupili su mlađi članovi KUD-a, dramska sekcija s ulomkom  iz Robinje te pjevači i pjevačice paških pučkih napjeva.

Zahvalnice su uručene svima koji su na bilo koji način pomogli radu KUD-a Družina.

Pročitano 243 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA