Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Počelo pošumljavanje u Kožinu u sklopu akcije Boranka

Posted On Subota, 23 studenoga 2019 11:45

Četvrta  ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije – Boranka, koju je pokrenuo Savez izviđača Hrvatske, počela je u subotu, 23. studenog  na području Zadra. Pošumljava  se područje zadarskog naselja Kožino koje je prošle godine stradalo u požaru.

Na početku akcije volonterima se pridružio i župan Božidar Longin u pratnji pročelnika Daniela Segarića .

„Mnogi od vas su možda prvi puta u mediteranskim šumama, dolazite sa kontinenta gdje šume imaju potpuno drugačiji karakter nego ovdje. Ovdje šuma, ne samo da je gospodarski vrlo bitna, nego i kad gledamo turizam, možda više vrijedi kvadrat hlada nego kubik hrastovine u Slavoniji. Ovdje iza nas vidite što znači požar, naša županija je bila opustošena prije tri godine i to je bila katastrofa koja je danima trajala, ugroženi su bili objekti, ali na svu sreću nije bilo žrtava. Ovaj način sadnje i obnove šuma sigurno će razvijati svijest kod svih nas, jer uzrok  99 posto svih požara je čovjek. Da li je to izazvano namjerno ili slučajno, ali uvijek je čovjek taj koji izaziva požar, zato moramo paziti jer su posljedice kastofalne „, rekao je župan Longin i svima zaželio ugodan dan

„Oko 800 volontera u ova će dva dana pošumljavati područje Kožina“, rekao j u ime organizatora Saveza izviđača Hrvatske poslovni direktor Dan Špicer i dodao kako se time priključuju brojjci od 6000 volontera koji su ove i prošle godine sudjelovali   u Boranci i posadili preko 50.000 novih stabala.

Akcija pošumljavanja trajat će dva dana  u trajanju od 11:00 do 15:00 sati, a lokacija pošumljavanja je zadarsko naselje Kožino,  Kožinska cesta – Put Blata. Organizatori cjelokupne akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, a akcija u Zadru održava se uz pomoć Zadarske županije i Grada Zadra.

Danas je borove sadio župan Božidar Longin zajedno s pročelnikom Danielom Segarićem, a sutra će se akciji pridružiti pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut zajedno s 40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba, a na raspolaganju će biti i predstavnici organizatora i drugih službi.

Na akciji će tijekom ova dva dana sudjelovati oko 350 izviđača iz ukupno 16 izviđačkih udruga iz Splita (SK Split, SK Marjan, OIP Jadran, OIP Brodosplit i OIP Spinut), Zagreba (OI Sljeme, OI Plamen, OI MP, OI Jarun, OI Javor, OI Borongaj, 28.SDI Dubrava, 15. SDI Tornado, US Savski Gaj) i Krapine (OI Hrvatsko Zagorje).

Uz njih, na akciji će sudjeluju  učenici OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića PŠ Kožino i OŠ Bartula Kašića, zatim srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac, a učenicima s područja Zadarske županije pridružit će se i učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba.

Pročitano 282 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA