Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Od 1. siječnja poslovi Ureda državne uprave prelaze u nadležnost županija

Posted On Četvrtak, 05 prosinca 2019 15:53

Sukladno Strategiji razvoja javne uprave i u cilju provedbe Nacionalnog programa reformi, od 1. siječnja 2020. godine poslovi Ureda državne uprave prelaze u nadležnost Županija. To znači da županije preuzimaju državne službenike, kao i prava i obveze ureda državne uprave u Županiji.

Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. U konačnici, ovi poslovi državne uprave su bili dio županijske administracije te su ih županije obavljale i ranije, sve do 2001. godine.

Ono što je najvažnije, preuzimanjem poslova ureda državne uprave građani će moći lakše obaviti poslove koje trebaju, doći do željenih informacija te će u bližoj budućnosti sve to moći odraditi na jednom mjestu. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da su županije kvalitetnije i racionalnije obavljale sve poslove koji su im bili povjereni od strane države pa je ovo logičan slijed s namjerom da se građanima omogući brža, efikasnija i racionalnija administracija.

Zadarska županija će od 1. siječnja tako dobiti novi Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave, koji će obavljati poslove za koje su bili nadležni i do sada, a Matični uredi ostaju s radom u uredima gdje su i do sada djelovali.

Ured državne uprave će lokacijom ostati na istom mjestu u Zadru i pet izdvojenih lokacija u Benkovcu, Biogradu na Moru, Gračacu, Obrovcu i Pagu, kojima se također gasi naziv „ispostava“ i nastavljaju s radom  kao  „Zadarska županija, Upravni odjel za povjerene poslove državne uprave“. Za sada jedino Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove preuzima djelatnike koji obavljaju poslove iz područja službeničkih odnosa, poslove uredskog poslovanja i opće zajedničke poslove te Upravni odjel za financije i proračun djelatnike koji rade na poslovima financija i računovodstva.

Važno je napomenuti da državni službenici i namještenici ureda državne uprave u županijama nastavljaju obavljati poslove na kojima su radili te do donošenja rješenja o rasporedu na nova radna mjesta primaju plaću prema dosadašnjim rješenjima. Očekivani broj ljudi koji odlazi iz UDU-a uz stimulativnu otpremninu je 26 službenika, dok ih 112 zajedno s povjerenim poslovima prelaze u Zadarsku županiju.

Pročitano 1503 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA