Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U Zemuniku obilježen 28. rođendan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Posted On Četvrtak, 12 prosinca 2019 15:57

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine obilježena je 28. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih hrvatskih pilota Perešina, Živkovića i Vukušića, nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i drugi visoki uzvanici.

U svom obraćanju ministar Krstičević najavio je novi datum obilježavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 25. listopada, koji označava povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku, koji je bio velika prekretnica u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i koji se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod.

“Zbog Rudijevog povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na 25. listopada čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali. Trebamo povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svom narodu i Domovini”, naglasio je ministar Krstičević zahvalivši svim pilotima i zrakoplovnim tehničarima za doprinos sustavu sigurnosti i istaknuo kako je nakon 28 godina postignut veliki pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a.

“Povećanom interesu mladih za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo svakako će pridonijeti i prvi međunarodni aeromiting koji organiziramo iduće godine upravo ovdje u Zadru i to na 30. svibnja – na Dan Državnosti naše Domovine”, poručio je Krstičević.

Župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić zahvalili su pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na svemu što čine za sigurnost građana naglasivši kako je njihova uloga posebno značajna i važna za vrijeme protupožarne sezone.
„Posebno ističemo njihovu ulogu u situacijama kada je potrebno pomoći unesrećenima ili žurno prevesti bolesnike s udaljenih i teško dostupnih odredišta, poput otoka ili planina, te u situacijama prirodnih katastrofa, kod nas ovdje u Dalmaciji osobito tijekom ljetne sezone kada bukte požari. Na njihovu doprinosu izuzetno smo im zahvalni“, istaknuo je župan Longin.

U letačkom djelu programa nastupila je akrobatska skupina HRZ-a “Krila Oluje”, dok su helikopteri OH-58 Kiowa Warrior izveli pokaznu vježbu.

Pročitano 763 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA