Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zemuniku obilježen 28. rođendan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Posted On Četvrtak, 12 prosinca 2019 15:57

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine obilježena je 28. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih hrvatskih pilota Perešina, Živkovića i Vukušića, nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i drugi visoki uzvanici.

U svom obraćanju ministar Krstičević najavio je novi datum obilježavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 25. listopada, koji označava povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku, koji je bio velika prekretnica u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i koji se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod.

“Zbog Rudijevog povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na 25. listopada čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali. Trebamo povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svom narodu i Domovini”, naglasio je ministar Krstičević zahvalivši svim pilotima i zrakoplovnim tehničarima za doprinos sustavu sigurnosti i istaknuo kako je nakon 28 godina postignut veliki pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a.

“Povećanom interesu mladih za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo svakako će pridonijeti i prvi međunarodni aeromiting koji organiziramo iduće godine upravo ovdje u Zadru i to na 30. svibnja – na Dan Državnosti naše Domovine”, poručio je Krstičević.

Župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić zahvalili su pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na svemu što čine za sigurnost građana naglasivši kako je njihova uloga posebno značajna i važna za vrijeme protupožarne sezone.
„Posebno ističemo njihovu ulogu u situacijama kada je potrebno pomoći unesrećenima ili žurno prevesti bolesnike s udaljenih i teško dostupnih odredišta, poput otoka ili planina, te u situacijama prirodnih katastrofa, kod nas ovdje u Dalmaciji osobito tijekom ljetne sezone kada bukte požari. Na njihovu doprinosu izuzetno smo im zahvalni“, istaknuo je župan Longin.

U letačkom djelu programa nastupila je akrobatska skupina HRZ-a “Krila Oluje”, dok su helikopteri OH-58 Kiowa Warrior izveli pokaznu vježbu.

Pročitano 793 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA