Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisan sporazum o suradnji s kineskom provincijom Hainan

Posted On Petak, 13 prosinca 2019 15:28

Zadarska županija od danas ima peti potpisani Sporazum o suradnji s nekom regijom. U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije svečano je potpisan Sporazum s Provincijom Hainan iz NR Kine. Uz suradnju s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom te poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, Hainan je prva regija izvan Europe s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju.

„Pismo namjere o uspostavi suradnje s Hainanom potpisali smo u travnju 2018. godine tijekom boravka na Boao forumu u Provinciji Hainan, a danas našu suradnju konkretiziramo. Posjećam da je tada luka Zadar uvrštena na Pomorski put svile, kao druga luka u Europi, a gosti iz Hainana posebno su impresionirani što je Gaženica ove godine dobila renomirano priznanje za luku godine na svijetu“, istaknuo je župan Božidar Longin podsjetivši da je Hainan, iako površinom najmanja kineska regija s devet milijuna stanovnika, ujedno jedna od najrazvijenijih. Četvrta je po BDP-u, vodeća je u turističkom sektoru, a prošle je godine proglašena zonom slobodne trgovine. Godišnje ih posjeti oko 80 milijuna turista, a imaju posebno jako razvijen zdravstveni i kongresni turizam.

„Veselimo se suradnji, vjerujem da mi možemo naučiti puno toga od njih, ali i oni od nas. Već smo razgovorali o određenim područjima suradnje, poput kulture, sporta, sveučilišta, prometa i zdravstvenog turizma. Zanimljivi su našim gospodarstvenicima, pogotovo poljoprivrednom i ribarskom sektoru, a nas zanima i potencijalna suradnja s Hainan Airlinesom, jednom od vodećih zrakoplovnih tvrtki u Aziji, koja je već iskazala interes za suradnju sa Zračnom lukom Zadar“, dodao je Longin.

Kinesko izaslanstvo predvodi Ma Yongxia, potpredsjednica Odbora provincije Hainan u Savjetodavnom političkom vijeću NR Kine, koja je posebno naglasila sve bolje diplomatske odnose i razvoj gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Dodala je da je upravo Zadarska županija prethodnica tih dobrih diplomatskih odnosa te istaknula da u Zadarskoj županiji vide puno potencijala za suradnju. 

„Zadovoljni smo boravkom u Zadarskoj županiji, gdje nam je pripremljen vrlo konkretan program s puno radnih sastanaka. Imamo puno mogućnosti za suradnju, u prvom redu na područjima turizma, kulture, poljoprivrede, visoke tehnologije i prometa“, kazala je Ma Yongxia.

Izaslanstvo kineske provincije jučer je u Zagrebu, u suradnji sa Zadarskom županijom, održalo radni sastanak s pomoćnicama ministra rada i mirovinskog sustava Marijom Knežević Kajari i Melitom Čičak.

Tijekom boravka u Zadru će održati niz sastanaka s predstavnicima Turističke zajednice Zadarske županije, HGK - Županijske komore Zadar i lokalnim gospodarstvenicima u sektorima turizma i poljoprivrede.

Pročitano 925 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA