Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

„Granica koja spaja“ – završna konferencija projekta PESCAR

Posted On Srijeda, 18 prosinca 2019 16:44

U Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru obilježen je završetak provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction. Projekt je imao za zadatak ostvarenje važnog cilja: uspostavu, odnosno osuvremenjivanje prognostičkog sustava upozorenja i time ostvarivanje zaštite okoliša od jednog od najjačih zagađivača – pesticida. Njihova suvišna i nekontrolirana upotreba uzrokuje zagađenje okoliša, prirode i hrane. Primjenom učinkovitog sustava upozorenja može se minimizirati korištenje pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji i time pridonijeti kvaliteti hrane, ali i okoliša.
Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, ujedno i vodećeg partnera na projektu, na okruglom stolu na temu Zagađenje pesticidima: kako umanjiti štetne posljedice rastuće poljoprivredne proizvodnje u programskom području, istaknuo je kako je projektom PESCAR dokazano da postoji mnogo razloga zašto kupovati proizvode naših lokalnih proizvođača.

„Nalazi laboratorijskih analiza su dokazali kako je naša hrana vrhunskog ne samo okusa, već i kvalitete“, naglasio je Segarić zahvalivši projektnim partnerima – razvojnoj agenciji ZADRA NOVA i Sveučilištu u Zadru s hrvatske strane te Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Zavodu za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke s bosanskohercegovačke strane.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, koji je i sam agronom po struci, poručio je kako mu je PESCAR jedan od najdražih EU projekata te da je da je projekt ostvario sve zacrtane ciljeve, ali i postavio temelj za neke druge prekogranične suradnje.

„Kako zagađenje okoliša ne poznaje granice, a i kako bismo sačuvali ova područja za generacije koje dolaze, moramo zajednički djelovati. Upravo su prekogranični projekti poput ovoga najbolji dokaz kako partnerski pristup i zajedničko djelovanje postaju jedini način ostvarenja dugoročnih ciljeva. Tijekom provedbe projekta educirani su poljoprivrednici, nabavljena je vrijedna oprema čime je uspostavljena mreža agrometeoroloških i vizualnih stanica, provedene su opsežne laboratorijske analize na uzorcima tla i plodova i još mnoge druge aktivnosti“, ustvrdio je Mršić dodavši da je Zadarska županija vrlo aktivna u pripremi i provedbi EU projekata, a dugogodišnje iskustvo učinilo ju je sinonimom za pouzdanog i poželjnog partnera što je zasigurno jedan od razloga zbog čega je odabrana za vodećeg partnera na projektu PESCAR.

Na završnoj konferenciji prezentirani su rezultati projekta ostvareni u sve tri projektne županije kao i analitički podaci o iznimno dobroj posjećenosti web stranice agroprognoza.eu kao i viber grupe Agroprognoza EU Zadar. Istaknuto je kako je to kvalitetan način kako u budućnosti komunicirati s poljoprivrednicima te im pružati uslugu preporuka i nakon završetka službene provedbe projekta PESCAR.

„Okosnica prognostičkog sustava je davanje pravovremenih preporuka o pravilnoj upotrebi pesticida. Prošla su vremena kada je poljoprivrednik u podne žurio s njive kako bi stigao na vremensku prognozu“, naglasio je doc.dr.sc. Josip Ražov, vanjski stručni suradnik na projektu PESCAR.

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financirana je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega je 85% sufinancirano sredstvima EU.

 

Pročitano 629 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA