Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 28. obljetnica obrane Zemunika: Željezo nikada ne može pobijediti srce

Posted On Petak, 03 siječnja 2020 16:25

U organizaciji Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji i Općine Zemunik u petak, 3. siječnja obilježen je Dan obrane Zemunika. Točno 28 godina je prošlo od jednog od najtežih dana koje je ovo ravnokotarsko mjesto preživjelo u Domovinskom ratu nakon što je JNA potpomognuta paravojnim snagama krenula u opći napad na Zemunik Donji.
Agresori su napali sa svim raspoloživim snagama kako bi pokušali osvojiti Zemunik prije službenog početka dogovorenog Sarajevskog primirja. No, malobrojna, ali hrabra družina hrvatskih branitelja uspješno je zaustavila njihov prodor i vratila ih na početne položaje. Agresori više nikad nakon toga nisu pomaknuli obrambenu liniju hrvatskih snaga u Zemuniku.
Svečanosti obilježavanja 28. godišnjice Dana obrane Zemunika nazočili su pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u obrani tog strateški vrlo važnog terena tijekom Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga te brojni gosti i uzvanici predvođeni izaslanikom predsjednice RH, umirovljenim brigadirom Danijelom Telesmanićem - Didom.
Uz prigodne govore predsjednika Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji Željka Fabijana i općinskog načelnika Ivice Šarića, nazočnima su se obratili i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te Glavnog stožera OSRH, brigadir Goran Huljev te župan Zadarske županije Božidar Longin, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.
„Iako je bio u teškom položaju i poluokruženju, Zemunik nikada nije pao u neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili. Dobro se sjećam tog dana jer sam i osobno sudjelovao u borbama. S toliko puno hrabrosti krenuli smo u susret znatno jačem i sigurno neusporedivo bolje naoružanom neprijatelju. Mi smo imali krunicu oko vrata i veliko srce, a oni ipak samo željezo. A znamo da željezo nikada ne može pobijediti srce,“ poručio je župan Longin.
U sklopu obilježavanja Dana obrane Zemunika položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 24 hrvatska branitelja koji su položili živote u obrani Zemunika u Domovinskom ratu te je održana sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Pročitano 175 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA