Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren dječji vrtić u Pakoštanima i započeli radovi na izgradnji luke u Dragama

Posted On Četvrtak, 23 siječnja 2020 18:53

U Pakoštanima je službeno otvoren dječji vrtić Gardelin u čiju je dogradnju, rekonstrukciju i opremanje uloženo oko 7 milijuna kuna, od čega je 90 % sufinancirano sredstvima iz europskih fondova. Usluge vrtića proširene su za dvije odgojne skupine, uključujući formiranje jasličke skupine koja će moći primiti 14 djece. Vrtić su, simboličnim presijecanjem papirnate vrpce koju su izradila vrtićka djeca, otvorili župan Božidar Longin i općinski načelnik Milivoj Kurtov.

„Dječji vrtić s jaslicama je moderno zdanje, projektirano i izgrađeno prema najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima. Projektom je dograđeno i opremljeno novih 315 metara četvornih korisne površine, a usluge vrtića proširene su za dvije odgojne skupine. Trenutno imamo 95 djece, a s područnim objektima u Dragama i Vrani taj broj iznosi 117. Sve je ovo u cilju poboljšavanja demografije, tako da roditelji svoju djecu mogu ostaviti u vrtiću već od jasličke dobi“, kazao je načelnik Kurtov najavivši da u narednom razdoblju planiraju realizaciju područnih vrtića u Vrani i u Dragama.

Na području Zadarske županije u posljednjih je godinu dana čak 30 dječjih vrtića izgrađeno ili je u fazi izgradnje, od kojih su neki objekti obnovljeni i dograđeni, a neka su naselja dobila nove vrtiće.

„Demografska obnova jedan od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u narednom razdoblju. Uz izgradnju vrtića, brojne naše jedinice lokalne samouprave, ali i mi u Županiji u proteklom smo razdoblju znatno smo povećali iznos naknada za novorođenčad. U prošloj smo godini tako iz županijskog proračuna isplatili 3 milijuna kuna, a imali smo rekordan broj prijava za naknadu od osnutka županije. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo županija koja je poželjna za život mladim obiteljima“, istaknuo je župan Longin.

Istog dana započeli su radovi na projektu „Uređenje obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača“ u vrijednosti 24,6 milijuna kuna s PDV-om kojeg zajednički provode Županijska lučka uprava Zadar i Općina Pakoštane, uz sufinanciranje Zadarske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Procijenjeno vrijeme izvođenja radova je 15 mjeseci.

„Županijska lučka uprava trenutno realizira čak osam projekata u vrijednosti od 200 milijuna kuna. Projektom luke u Dragama izgradit će se mjesna riva ukupne duljine 280 metara sa 76 komunalnih vezova, a mjesto će dobiti i novu šetnicu. Izgradit će se i dio operativne obale s gatovima namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa“, najavio je ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola koji je potom u pratnji župana Longina i načelnika Kurtova obišao dva milijuna kuna vrijedne radove na sanaciji operativne obale i lukobrana mjesne luke u Pakoštanima koje također provodi Županijska lučka uprava.

Pročitano 201 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA