Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održana 21. sjednica Kolegija župana

Posted On Utorak, 28 siječnja 2020 15:32

Na današnjoj sjednici Kolegija župana uz ostalo se raspravljalo o prijedlogu Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Zadarske županije . Riječ je o usklađenju statuta sa novim ustrojem Zadarske županije koja je od 1. siječnja ove godine preuzela poslove donedavnog Ureda državne uprave i koji su sada u nadležnosti Zadarske županije.
„Smatram da smo uspjeli zadržati kontinuitet, bilo je važno da se 2. siječnja ne primijeti po ničemu neki zastoj u radu povjerenih poslova državne uprave i izvanrednom suradnjom sa dosadašnjim uredom i angažmanom župana i resornih pročelnika mi smo kroz novoustrojeno upravno tijelo za povjerene poslove, uspjeli održati kontinuitet, da građani nisu osjetili nikakav zastoj u pružanju usluga povjerenih poslova. Naš Statut je potrebno sukladno zakonskim odredbama urediti sa propisom veće pravne snage, tako da smo u tom dijelu intervenirali u nekoliko članaka“, rekla je resorna pročelnica Milena Ikić i dodala da promjene Statuta treba uputiti Županijskoj Skupštini na usvajanje.
Također je bilo riječi o novom prijedlogu odluke o dodjeli javnih priznanja Zadarske županije koji se nije mijenjao od 2006. godine i trenutačno se nalazi na e- savjetovanju. U tu odluku uvedene su određene novine koje su nedostajale kroz sve ove godine rada. Do 15. veljače se mogu uputiti sve sugestije, kritike i mišljenja koja će biti dostavljena na razmatranje. Nagrade su propisane statutom- to su nagrade za počasnog građanina, nagrade za životno djelo i godišnje nagrade Zadarske županije.
Govoreći o prijedlogu Odluke o stjecanju prava vlasništva na nekretninama u k.o. Biljane Donje i k.o. Suhovare, bez naknade, resorni pročelnik Nikica Miletić je rekao kako je suradnja s Ministarstvom državne imovine izuzetna jer je ova nekretnina u posljednjih godinu dana 7. nekretnina koju je Zadarska županija dobila i ukupna procijenjena vrijednost svih nekretnina sada iznosi 65 milijuna kuna.
Na današnjem Kolegiju župana prezentiran je i nacrt prijedloga Odluke o kriterijima, mjerilima, načinu financiranja i rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove na području Zadarske županije u 2020. godini. Vlada je za Zadarsku županiju utvrdila iznos od 15,2 milijuna kuna za investicijsko ulaganje te održavanje, od čega će Županija najveći iznos od oko 9 milijuna kuna proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.
Župan Božidar Longin najavio je kako će se u Polikliniku preseliti Dom zdravlja, ginekološke ambulante i hitna medicina, a svi radovi trebali bi gotovi u roku od godine dana.
„Žitelji Zadarske županije imat će bolji pristup ustanovama i kvalitetniju medicinsku skrb, pogotovo kada se dovrše dnevne bolnice“, rekao je Longin i dodao da će do početka turističke sezone sve biti spremno.

Na pitanje hoće li imati tko ući u ginekološke ambulante, budući da se posljednjih danima u javnosti postavlja pitanje nedostatka ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, župan je rekao:
„Politikantske metode ne služe nikome na korist. Potrudili smo se oko otvaranja novih specijalizacija, no problem se akumulira godinama i nije prisutan samo u našoj županiji. U ovom trenutku imamo ginekologa koji počinje raditi 6. veljače, a Dom zdravlja ima dvije specijalizantice, za koje očekujemo da će se vratiti, iako mi nikome ne možemo narediti da se vrati. Obavio sam i više razgovora s gradonačelnikom Brankom Dukićem na ovu temu, razmišljamo da privučemo mlade ljude osiguravanjem stambenog prostora i sličnim mjerama“.

Pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna rekao je kako je većina zamjerki upućena zbog propisa HZZO-a. Bilo je prijedloga da HZZO plaća preglede privatnim liječnicima, spominjalo se da je 8 tisuća pacijenata previše, no i to je određeno na višoj razini.
„Mi možemo samo raspisivati specijalizacije i to radimo, ali ne možemo utjecati na to hoće li netko promijeniti radno mjesto, otići u privatni radni odnos, mijenjati mjesto rada i boravka. Što se tiče broja pacijenata, odlukom o obveznom osiguranju predviđeno je da ginekolog ima minimalno 4,5 tisuće pacijenata, standard je 6.000, a maksimum 9.000. Imamo dvije specijalizacije iz ginekologije i tri iz pedijatrije. Evo jutros sam razgovarao s ravnateljicom Doma zdravlja, koja mi je rekla da se kod dr. Letinića, koji je sklopio ugovor s HZZO-om na četiri sata, javilo tek 50 djece“, rekao je Maruna, demantirajući tako navode o velikom broju djece koja nemaju pedijatra.
Što se tiče problema oko dežurnog stomatologa, kojega Zadar vikendom nema, pročelnik Bernard Maruna je rekao:
„HZZO je donio odluku da dežurstva u djelatnosti stomatologije postoje u velikim gradovima, a to su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Mi imamo nad standard za dežurnog pedijatra, ali je procijenjeno da bi 250.000 kuna godišnje bilo puno za dežurstvo stomatologa, za kojim se pokazuje potreba do dva puta mjesečno. I Grad Zadar je procijenio da bi zbog male zainteresiranosti navedeni novac bilo bolje utrošiti za prevenciju karijesa kod djece“.

Pročitano 932 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA