Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Turoperateri već bilježe pojačan interes Norvežana za Zadar

Posted On Petak, 28 veljače 2020 10:59

„Popularni reality dovodi norveške turiste“ naziv je panela u organizaciji Filmskog ureda Zadar, Ustanove INOVAcija u sklopu EU projekta InnoXenia kojeg provodi INOVAcija. Panel je nastao nakon što je lani u Zadru i Zadarskoj županiji snimljen vrlo popularni norveški reality Mesternes Mester od kojeg se očekuje odlična turistička promidžba.

U pozdravnom govoru Haakon Blankenborg veleposlanik Kraljevine Norveške istaknuo je izvrstan odnos dviju država koji može biti još „aktivniji“ te rekao kako 200 000 Norvežana svake godine odmara u Hrvatskoj što je za tržište od pet milijuna ljudi „sasvim pristojno“. Veleposlanik je odgledao sve epizode realityja a nakon prve odlučio je nastaviti, ali, kako je rekao - iskreno, ne zbog sportaša koji se natječu, već zbog predivnih lokacija Zadra i regije.

Dr. sc. Božena Krce, izv. prof. s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru navela je kako je 90 posto Norvežana sklono putovanjima, a godišnje na njima provedu 13,1 dan. U Hrvatskoj biraju ipak hotele kojih nedostaje u usporedbi s privatnim smještajem, pa je pitanje - ako mi želimo Norvežane, žele li oni nas. Navela je i primjere realitya u promidžbi turizma, kao trenutno najpopularniji oblik „besplatnog“ oglašavanja. Krce je ujedno postavila pitanje kolika je vrijednost 45 minuta koreanskog showa s 30 milijuna gledatelja i koliko košta prikaz npr. Norveškog realityja Mesternes Mester. Alexander Fjeld, producent realityja Mesterness Mester, zahvalio je putem videa svima koji su pomogli snimanje posebno Vedranu Sušiću, direktoru HTZ predstavništva za skandinavske zemlje, Ivani i Ivani (op.a. Ivana Surać, koja je bila zadužena za lokacije i Ivani Zrilić, voditeljici Filmskog ureda).

Ivana Zrilić rekla je kako su dva mjeseca prije snimanja sazvali sastanke s turističkim zajednicama te započeli pripreme za snimanje kako bi sve prošlo kako treba. Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije nije skrivala oduševljenje nakon što su prikazani kadrovi iz realityja s predivnim lokacijama vidikovca Kamenjak, kanjona Zrmanje, Trga pet bunara itd. Istaknula je odličnu suradnju sa svima koji su radili na stvaranju realityja, posebno s Filmskim uredom čije je postojanje za turizam vrlo značajno jer ulazi u dubinu priče sa snimanjima što turističke zajednice zapravo ne rade a takva promidžba u konačnici je vrlo značajna.  

Ante Galić iz TZ Grada Zadra rekao je kako uopće nije bilo teško podržati jednu ovako dobru i kvalitetnu priču, te TZ Grada polaže puno pozornosti na promidžbu od snimanja.

Ivana Surać najavila je kako će uskoro ugostiti 30 Norvežana koji dolaze na put u Zadarsku županiju kako bi posjetili lokacije snimanja megapopularnog realityja. Vedran Sušić zaslužan je za dolazak realityja u Zadar jer je lobiranjem i dobro odrađenim poslom dao priliku za sjajnu turističku promidžbu, koja bi se mogla dogoditi ponovno, ovaj put sa Šveđanima, najavio je. Isto tako je naglasio važnost dobre povezanosti zračnim linijama.

U okviru EU projekta InnoXenia kojeg provodi INOVAcija kroz ciklus neformalnih debata InnoXenia caffè informira se relevantne dionike o potencijalnim idejama za razvoj turizma s ciljem stvaranja inovativnih proizvoda, procesa i usluga koje će u budućnosti obogatiti turističku ponudu.

Pročitano 594 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA