Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin vijećnicima: Najvažnija je borba za zdravlje i svaki ljudski život

Posted On Četvrtak, 09 travnja 2020 13:11

Na početku današnje, 17. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije vijećnicima se obratio župan Božidar Longin zahvalivši im na razumijevanju za ovakav elektronski način održavanja sjednice. Ujedno je dao osvrt na dosadašnji tijek borbe s koronavirusom u Zadarskoj županiji.  

„Vjerujem da smo svi svjesni kako nam je sigurnost svih vijećnika i djelatnika Županije prioritet. Također, svi smo svjesni problema koje nam je donijela pandemija koronavirusa s kojom se  suočava cijeli svijet. Riječ je o problemu koji utječe na naše živote i živote svih oko nas.  

Želim zahvaliti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije na vrijednom radu tijekom ovog razdoblja, kao i zdravstvenim djelatnicima, policiji, brojnim volonterima i pripadnicima ostalih službi koji se trude da sustav bude stabilan. Upravo najviše zahvaljujući njihovom predanom radu, epidemiju koronavirusa dočekali smo spremni.

Naš Stožer civilne zaštite je bio u pripravnosti još od sredine veljače te smo se putem redovnih sastanaka pripremali za moguće slučajeve koronavirusa u Zadarskoj županiji. Pomogli smo na vrijeme opremiti COVID odjel Opće bolnice Zadar, COVID ambulantu Doma zdravlja, a naknadno i Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu na Moru gdje su odnedavno također smješteni pacijenti oboljeli od koronavirusa. 

Stožer civilne zaštite Zadarske županije je pravovremeno organizirao karantenu za dio građana koji su morali biti u samoizolaciji, a pomogao je i u nabavi opreme i zaštitnog materijala za zdravstvene ustanove i djelatnike. Među prvima smo donijeli preporuku o odgodi međunarodnih sportskih natjecanja za koje su stručne službe i epidemiolozi procijenile veću rizičnost te smo i na taj način prevenirali moguće širenje zaraze na području naše županije.  

Stožer je otvorio posebnu adresu e-pošte i kontakt telefon kako bi pružio pravovremene i konkretne informacije građanima, a redovito se održavaju konferencije za medije i dostavljaju priopćenja kako bi građani imali što potpunije i točnije informacije te kako bi se spriječilo širenje dezinformacija i bespotrebne panike. Svakodnevno se održava i kontakt s općinskim i gradskim stožerima te im se pruža podrška i pomoć u provođenju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Hvala svim građanima koji odgovorno slušaju upute Stožera. Oni su uvelike zaslužni za ovakav kontrolirani rast broja zaraženih koji bilježimo na području naše županije, no to ni u kom slučaju ne znači da se smijemo opustiti. Svi smo na istoj liniji borbe s koronavirusom, svatko od nas se može zaraziti i zato i dalje trebamo biti maksimalno oprezni! Iako je vani lijepo vrijeme, nemojmo se grupirati. Odgovornim ponašanjem čuvamo sebe, ali i sve one oko sebe; svoje roditelje, bake i djedove koji su u najvećoj opasnosti od koronavirusa. Zato ću pozvati sve koji mogu da i dalje ostanu u svojim kućama.   

Na današnjoj elektronskoj sjednici Županijske skupštine predložit ćemo određene krizne mjere, a prema potrebi predložit ćemo i nove. Treba naglasiti da nam je i dalje prioritet pomoć zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa jer je najvažnija borba za zdravlje i svaki ljudski život. 

Usporedno s tim vodit ćemo borbu za svako radno mjesto te ćemo, uz mjere Vlade RH koje su dosta opsežne i kvalitetne, i mi  dati svoj doprinos kroz izravne i neizravne mjere pomoći gospodarstvu. Smatram da svi trebamo biti solidarni sa onim građanima koje je kriza uzrokovana koronavirusom najviše pogodila. Zato ćemo na ovoj sjednici donijeti odluku o smanjenju dužnosničkih plaća,  ali i set drugih mjera kojima će se nastojati ostvariti uštede kako bi se mogla pružiti dodatna financijska pomoć ustanovama u zdravstvu za vrijeme trajanja pandemije COVID-19  i/ili pomoć poduzetništvu kroz posebne mjere. 

Hvala svima vama, vijećnice i vijećnici, koji ćete se odreći vijećničke naknade u korist Opće bolnice Zadar, a iskoristit ću priliku zahvaliti i brojnim gospodarstvenicima, sportašima, umjetnicima, poljoprivrednicima, OPG-ovima i svim drugim ljudima dobre volje koji su se uključili u akciju za opremanje Opće bolnice Zadar potrebnim uređajima.  

Zbog epidemije koronavirusa odgodili smo sva događanja u sklopu Županijskih dana, kao i svečanu sjednicu Županijske skupštine povodom Dana Zadarske županije, koji obilježavamo 16. travnja. Koristim priliku svim našim stanovnicima čestitati nadolazeći Dan Zadarske županije uz nadu da ćemo što se što skorije vratiti u normalan životni i radni ritam.  

S obzirom da smo u Velikom tjednu, svima vama, vašim obiteljima i svim stanovnicima Zadarske županije želim sretan i blagoslovljen Uskrs te obilje zdravlja u narednom razdoblju“, poručio je župan Božidar Longin.

Pročitano 744 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA