Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru otvoren međunarodni znanstveni skup „Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe“

Posted On Četvrtak, 17 rujna 2020 13:25

„Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe“ naziv je međunarodnog znanstvenog simpozija koji je jutros otvoren  u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru . Sudjeluje 28 predavača iz Hrvatske i Italije, a održava se povodom 11 stoljeća prisutnosti benediktinki sv. Marije u Zadru.

Na otvaranju znanstvenog simpozija jutros su govorili rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, zadarski nadbiskup monsig. Želimir Puljić, časna majka Anastazija Čizmin te predsjednik organizacijskog odbora don Ivan Bodrožić. U ime Grada Zadra obratila se zamjenica gradonačelnika jagoda Surać, a nazočan je bio i zamjenik župana Šime Mršić te predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović.

Jedanaest je stoljeća duhovne i kulturne povijesti Samostana sv. Marije u Zadru. Uz njegovanje benediktinskog pravila "moli i radi", koludrice žive dosljednost, upornost, revnost, služenje, trajnu sjedinjenost s Kristom, vjernost, predanje te su čuvarice baštine vjere u svome narodu, isaknula je opatica samostana Sv Marije u Zadru č.m. Anastazija Čizmin.

Znanstveni skup nije samo posvećen zadarskim benediktinkama veće općenito benediktnskim zajednicama koje skrivaju iznimno kulturno i duhovno bogatstvo, naglasio je u ime organizatora don Zdenko Dundović, a organizatori ovog današnjeg događanja su Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, Katoličko sveučilište Sveto srce u Milanu te Sveučilište u Firenzi .

Pokrovitelj skupa je Zadarska nadbiskupija, a održavanje su   pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Sveučilište u Zadru, Zadarska nadbiskupija i Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru.

Pročitano 915 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA