Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Zadarsku županiju posjetili predstavnici češke nacionalne manjine u RH

Posted On Srijeda, 23 rujna 2020 09:50
predstavnici Češke nacionalne manjine u RH sa zamjneikom župana Šimom Mršićem predstavnici Češke nacionalne manjine u RH sa zamjneikom župana Šimom Mršićem

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravili su predstavnici češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj predvođeni zastupnikom u Hrvatskom saboru Vladimirom Bilekom i predsjednicom Saveza Čeha u RH Anom-Mariom Štruml Tuček. U izaslanstvu su bili  članovi  Gospodarskog vijeća Saveza Čeha te predsjednica udruge za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa „Oko Jadrana“ Monika Sunara.

Njih je u Domu županije primio zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo dobru suradnju s udrugom „Oko Jadrana“ te istaknuo kako Zadarska županija pruža potporu svim njihovim projektima i manifestacijama koje njeguju kulturu i običaje Čeha i Slovaka.

U ime izaslanstva obratio se zastupnik u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek koji je zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji i pomoći u realizaciji  projekata koji brinu o održavanju češke kulture i običaja. Posebno je istaknuo Operativni program za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020-2024. u koji je uvršten projekt rekonstrukcije i dogradnje Kulturno obrazovnog centra Tkon na otoku Pašmanu. Za nekoliko mjeseci trebala bi krenuti prva faza izgradnje vrijedna oko 12,5 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost druge faze 24 milijuna kuna.  Objekt će imati 130 kreveta , a bit će na raspolaganju  češkim partnerskim školama koje će unutar programa obrazovanja  za cilj imati popularizaciju i očuvanje jezika.

Vladimir Bilek zahvalio je Zadarskoj županiji na dobroj suradnji, posebno u dijelu potpore u očuvanju njihovog jezika, kulture i običaja te izdvojio školu u Bibinjama u kojoj se po modelu C uči Češki jezik.

Pročitano 724 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA