Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadar domaćin 6. Dana hrvatskog pršuta

Posted On Petak, 25 rujna 2020 17:44
Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja šampion je 6. Dana hrvatskog pršuta Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja šampion je 6. Dana hrvatskog pršuta

Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli iz Dugopolja šampion je 6. Dana hrvatskog pršuta, dok su zlatne plakete osvojili dalmatinski pršuti tvrtki Kuline Nova Sela, Mesne industrije Pivac, Opskrbe Trade Barić, Pršuta Voštane, istarski pršuti Pisnium i Dujmović, drniški pršut BEL-CRO Trade i Delicija Maran te krčki pršut Mesnice Market Žužić. U konkurenciji bili samo pršuti s certificiranim porijeklom - krčki, dalmatinski, drniški i istarski. U proteklih nekoliko godina napravljen je veliki iskorak u prelasku na domaću sirovinu, pa je umjesto nekadašnjih 5 posto sada preko 70 posto buteva u domaćim pršutima domaćeg porijekla.

Što se tiče ove godine, pršutari su se zajedno s drugim gospodarskim granama našli u velikom problemu zbog epiedmije koronavirusa, jer nisu uspjeli prodati ono što su proizveli prošle zime.

„U pršutanama su ostali visjeti pršuti, a s njima i priličan kapital uložen u njih. Proizvođači nisu dobili sredstva za sirovinu pa postoji realna opasnost da jednom kada se tržište oporavi na njemu ne bude izvornog pršuta. Većinom je riječ o obiteljskim tvrtkama i to mahom u ruralnim krajevima pa je bitno da se brzo reagira i pomogne proizvođačima“, naglasio je predsjednik klastera Hrvatski pršut Darko Markotić.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać najavio je da država donosi niz mjera za zaštitu radnih mjesta u ovom sektoru, a najnovija mjera odnosit će se na nepovratnu potporu do 80 tisuća eura za proizvođače pršuta pogođene poslovnim zastojem prouzročenim koronavirusom kao i na poticanje dodatnog povećanja broja domaćih svinja.

U svojem je obraćanju župan Božidar Longin rekao da u Zadarskoj županiji proizvođači godišnje proizvedu oko 30.000 pršuta, a još oko 10.000 nastane u kućnoj radinosti. Registriranih proizvođača imamo šest, a pršut ima i oznaku zemljopisnog porijekla što dokazuje i njegovu kvalitetu, ali i kvalitetu sirovine.

“Godišnje na razini Hrvatske pojedemo oko 700 tisuća komada pršuta. Nažalost, proizvedemo ih upola manje iz čega je jasno da je izvoz naših pršuta vrlo slab. Stoga nam je zajednička zadaća, a Klaster to vrlo intenzivno čini za što zaslužuje svaku pohvalu, podići svijest i vrijednosti ovog zaštićenog proizvoda, ali i potaknuti proizvodnju. Najveći napor važno je uložiti, a na tome Zadarska županija već neko vrijeme vrlo intenzivno radi, u plasman zaštićenih domaćih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Način je to kako će se povezati više gospodarskih sektora na obostranu korist, ali i na užitak gostiju“, istaknuo je Longin dodavši da je pršut gotovo mitsko jelo na ovim našim prostorima koje se smatra jednim od najoriginalnijih hrvatskih jela zbog specifičnosti svoje pripreme.

„Osobito se to odnosi na dalmatinski pršut čiji je udio u cjelokupnoj hrvatskoj proizvodnji pršuta vrlo visokih gotovo 90 posto. Ono što našem pršutu daje posebnost svakako je i kvalitetno meso, i kvalitetna morska sol, ali i onaj „sastojak“ koji je baš ovdje drugačiji no drugdje – kraljica vjetrova, bura“, poručio je župan Longin.

Posebno priznanje za razvoj pršutarske proizvodnje u Hrvatskoj dobio je Paško Šimurina iz Posedarja, koji je jedan od pionira hrvatskog pršutarstva i komercijalne proizvodnje pršuta, a priznanje je preuzeo njegov sin Drago.

Pročitano 721 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA