Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Upravljanje ekoinovativnim lancima opskrbe u ribarstvu kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda

Posted On Srijeda, 30 rujna 2020 16:00

Druga radionica u sklopu provedbe projekta PRIZEFISH, koju je organizirala Zadarska županija uz suradnju projektnih partnera Omege 3, organizacije proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, održana je u utorak 29. rujna 2020. godine.

Radionica pod nazivom INOVATIVNA TEHNOLOGIJA U IZLOVU SITNE PLAVE RIBE bila je namijenjena predstavnicima ribarskog sektora koji se bave ulovom, obradom i preradom sitne plave ribe (srdela, inćun) kako bi se upoznali s glavnim ciljevima projekta te s inovativnim rješenjem i tehnologijom koja pridonosi očuvanju i poboljšanju kvalitete ulova te osigurava dodatnu vrijednost ribljim proizvodima što rezultira višom cijenom ribe na tržištu.

Radionici su nazočili sudionici iz različitih županija kojima su uvodnom dijelu predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta. Uvodni dio prezentirale su Jelena Matek, voditeljica na projektu iz Zadarske županije, i Valentina Andrić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, MP. Ivan Matijašević, MBA, predstavio je organizaciju proizvođača Omegu 3 iz Kali. Omega 3 je prva organizacija proizvođača u ribarstvu Republike Hrvatske, priznata je 2015. godine, rješenjem Ministarstva poljoprivrede. Prepoznavanje zadruge Omega 3 kao Organizacije proizvođača rezultat je projekta ECOSEA u kojem je sudjelovala Zadarska županija, a što jeto bio jedan od osnovnih ciljeva kroz projekt. OP Omega 3 postala je zanimljiv partner svim ostalim OP-ima iz područja ribarstva u Europi za razvoj budućih CBC projekata te joj je otvorilo put za prijave za razne druge EU i nacionalne natječaje.

Pored uloge implementatora aktivnosti Omega 3 zadužena je i za provedbu testiranja inovativnih tehnologija, pilotiranje novih proizvodnih linija u svom specifičnom segmentu te koordiniranje ostalih projektnih partnera privatnog sektora na projektu: Ribarske zadruge Istra i organizacije proizvođača školjkaša iz Italije,  OP Bivalvia.

Dr. sc. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru dao je svoj doprinos i podršku PRIZEFISH-u predavanjem na temu „Kritične točke u izlovu sitne plave ribe“. Istaknuvši utjecaje i elemente koji pridonose narušavanju kvalitete ulovljene ribe, kao i postupke kojima se usporava kvarenje ribe odnosno produljuje vijek trajanja. Uputio je prisutne i na mogućnosti za poboljšanje i unaprijeđenje navedenih kritičnih točaka.

Stručno predavanje na temu „Opis pilot projekta: Korištenje pumpi za izlov sitne plave ribe“ održao je mr. sc. Mario Lovrinov iz tvrtke Maribu d. o. o. Predavanje je obuhvatilo detaljan opis i način rada više modela usisnih morskih pumpi koje se primjenjuju u području akvakulture. Pumpe koje se primjenjuju u akvakulturi, predstavljene kao inovativno rješenje prilikom izlova sitne plave ribe,  prilagođene su i nadograđene za korištenje na ribarskim brodovima, plivaricama. Prednosti koje ova tehnologija donosi su manja oštećenja ribe prilikom manipulacije, bolja kvaliteta mesa, smanjenje operativnih troškova poslovanja ribara… Moguća prednost je i odvajanje srdele i inćuna. Ispitivanje usisnih morskih pumpi provedeno je krajem kolovoza 2020. godine, na temelju čega je nastao video pod nazivom “Innovative tools and processes - Omega 3” koji je u sklopu projekta dala izraditi Zadarska županija. Video je objavljen na You Tube kanalu projekta i prikazan sudionicima  radionice. Radionica je završena pregledom utjecaja dosadašnjih projekata na ribarski sektor kroz privlačenje novih investicijskih ciklusa u Zadarskoj županiji.

Zadarska županija kao predvodnik ribarstva i marikulture u Hrvatskoj uvelike doprinosi razvitku i jačanju ribarstva. Kroz sudjelovanje u projektima, među kojima se mogu izdvojiti ECOSEA, DORY, Adri.SmArtFish, PRIZEFISH i ARGOS te kroz suradnju s Lučkom upravom Zadar, razvojnim agencijama ZADRA NOVA i AGRRA, Zadarska županija doprinosi poboljšanju jadranskog ribarskog sektora, učinkovitijem upravljanju, ekološkoj i biološkoj održivosti te očuvanju tradicionalne ribarske djelatnosti obalnog i otočnog područja.

Projekt možete pratiti  na:

Facebook: https://www.facebook.com/prizefish

Twitter: https://twitter.com/_Prizefish_

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/prizefish

Instagram:  https://www.instagram.com/_prizefish_

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCi9GoQL7pKPfyVCdklJMTXQ/

https://www.italy-croatia.eu/web/prizefish

Pročitano 1198 puta

Zadnje objave

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…
lipnja 21, 2022

NAJAVA 7. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

7. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. lipnja (srijeda)…
lipnja 21, 2022

Eno-gastro županija: Vinari, maslinari i sirari osvojili niz međunarodnih priznanja

Župan Božidar Longin priredio je u dvorištu Doma Zadarske županije primanje za vinare,…
Priznanja Općine Pašman ove godine su zaslužili Nikola Krajnović, Ivana Tadija, Ines Škrokov i Vice Bobić
lipnja 14, 2022

Dan Općine Pašman: Ćosić posebno ponosan na porast broja stanovnika

U Pašmanu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA