Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na Zrmanji obilježen Europski tjedan sporta

Posted On Subota, 03 listopada 2020 21:40
Župan Božidar Longin označio je u subotu 3. listopada 2020 u Obrovcu početak #BeActive utrke kajaka kanjonom rijeke Zrmanje koju u sklopu Europskog tjedna sporta organizira Ministarstvo turizma i sporta. Utrka se organizira u suradnji s lokalnom zajednicom s ciljem promocije bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću, ali i promocije turističkih ljepota Hrvatske. 
“ Tjelesna aktivnost u vremenu kada ljudi sve više rade sjedeće poslove, a mladi sve više vremena provode uz ekrane raznih vrsta, više je no važna. Rekreacijsko bavljenje sportom nešto je što bi trebalo postati svakodnevnica s ciljem održavanja zdravlja, kako onog fizičkog, tako i psihičkog. A kada se to vrijeme posvećeno rekreaciji provede na svježem zraku, onda je učinak još jači. Zadarska je županija, srećom, jedna od najljepših hrvatskih županija zbog svoje prirodne raznolikosti i upravo u toj raznolikosti leži i mogućnost izbora različitih sportova.”, rekao je župan Božidar Longin koji je sudionicima poželio uspješnu utrku.
Sudionicima se obratio i načelnik Uprave za sport Ministartva turizma i sporta Darko Vučić.
 
Utrka kajacima startala je u Obrovcu sa 40 kajaka dvosjeda kanjonom Zrmanje prema velikoj plaži u Mekoj Dragi. Sudionici su u ovoj jedinstvenoj utrci kajaka testirati svoju tjelesnu spremnost, a u isto vrijeme uživali  u ljepotama Hrvatske.
Europski tjedan sporta (ETS) inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a nacionalni koordinator za provođenje ove inicijative u Republici Hrvatskoj je Ministarstvo turizma i sporta.

Ova inicijativa pokrenuta je 2015. godine, a svake godine održava se u svim zemljama Europske unije. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine.

Ova inicijativa pokrenuta je kao odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Putem sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu. Okuplja  pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europski tjedan sporta potiče će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te im omogućuje više vježbanja u svakodnevnom životu.
Pročitano 747 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA