Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Blagoslovljen obnovljeni zvonik u Kolanu na Pagu

Posted On Nedjelja, 11 listopada 2020 11:57

Nakon tri godine obnove, u subotu 10. listopada, u punom je sjaju zasjao obnovljeni zvonik župne crkve sv. Luke u Kolanu na otoku Pagu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je, nakon što je podijelio sakrament potvrde za 19 krizmanika, blagoslovio zvonik.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili načelnik Općine Kolan Marin Pernjak i župan Zadarske županije Božidar Longin.

„Čuo sam predaju koja kaže kako su Kolan dva put opustošili i spalili gusari, a mjesto se uspješno ponovo podizalo. Upornost Kolanjcima, dakle, nije strana.“, rekao je na samompočetku svog obraćanja nazočnima župan Božidar Longin i dodao kako ovo čemu danas  svjedočimo možemo simbolično povezati s tom starom predajom jer, naglasio je,  opet smo svjedoci rušenja i gradnje.

„Ovog puta nisu gusari bili rušitelji, već je zub vremena ovdašnji zvonik učinio neupotrebljivim i opasnim. Život nas je naučio da je ponekad potrebno krenuti iz početka kao što drveće odbaci lišće da bi se u proljeće rodilo novo, kao što se mi krštenjem ponovo rađamo, kao što je sam Isus umro da bi uskrsno. Zvona vjernike pozivaju na molitvu od VII. stoljeća, a zvonici u kojima su smješteni danas su i ukrasi svih naših gradova i mjesta.“, rekao je župan Longin dodajući da je  u tom kontekstu hvale  vrijedan potez Općine koja je odlučila izdvojiti financijska sredstva za izgradnju novoga zvonika svoje župne crkve posvećene sv. Luki. 

„Mladi krizmanici primili su danas Duha svetoga, a radost zbog tog čina pratila su i zvona koja, premda stara, u novom zvoniku kao da ljepše i sretnije zvone. Drage Kolanjke i Kolanjci, neka novi zvonik ukrašava vaše mjesto, vi budite odgovorni čuvajte jedni druge u ovoj situaciji prijetnje koronavirusa, a Gospa Karmelska, kao zaštitnica duhovnog života, neka bdije nad vama i da vam snagu da izdržite i u najtežim vremenima.“, rekao je župan Božidar Longin danas u Kolanu.

Nazočne su u ovoj prigodi svojom izvedbom počastili mladi folkloraši, a klapa Kapric svojom  pjesmom.

Inače, župna crkva sv. Luke posvećena je još 1759. godine, a obnovljena i proširena 1905. godine. Župa je bulom pape Leona XII. iz 1828. godine, kojom je provedena reorganizacija biskupija u Dalmaciji, pripojena Zadarskoj nadbiskupiji ukinućem Ninske biskupije.

Pročitano 1182 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA