Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Zamjenik Mršić odao počast poginulim braniteljima na slavonskom području Nadi Rogiću i Luki Brkljači

Posted On Četvrtak, 19 studenoga 2020 13:03

Paljenjem svijeće podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci zamjenik župana Šime Mršić  odao je počast trinaestorici hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima među kojima je bio i Nade Rogić iz Raštana Gornjih.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) čiji je pripadnik bio i 20-godišnji Nade Rogić.

Junak Domovinskog rata Nade, inače druga žrtva Domovinskog rata iz Zadarske županije, na pragu života pobjegao je sa služenja vojnog roka u Brčkom i priključio se Zboru narodne garde. Usred ljeta 1991¸. prigodom silovitog udara JNA i srbočetničkih paravojnih snaga junački pogiba u Mirkovcima, srcu junačke Slavonije.  

Tog je dana iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima krenulo 80 hrvatskih branitelja u deblokadu ceste Vinkovci Tovarnik, a u akciji je iz zasjede ubijeno 13 hrvatskih branitelja.

Mršić je zatim u Novoj Gradiški  odao počast i Luki Brkljači, pripadniku 1. Gardijske brigade Tigrovi,  prvom poginuli hrvatskom branitelju iz Biograda na Moru. Odmah po izbijanju velikosrpske pobune, 22-godišnji Luka, priključio se obrani Hrvatske kao pripadnik Jedinice za posepne zadatke - Rakitje iz koje je nastala 1. gardijska brigada "Tigrovi". Ondje je bio zapovjednik odjela (desetine) u 1. vodu 2. satnije kojim je zapovjedao Božo Kožul, kasniji zapovjednik 1. gardijske brigade "Tigrovi". U jednom od mnogobrojnih napada na Novu Gradišku u rujnu '91. Luka Brkljača stradao je uslijed raketiranja  pred zgradom pošte u središtu grada na kojoj  je spomen ploča  kao uspomena na tog heroja . Nakon par dana smrtno je  stradao  i njegov brat  Siniša Brkljača, također pripadnik "Tigrova".

Pročitano 862 puta

Zadnje objave

ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA