Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Završena energetska obnova školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora

Posted On Ponedjeljak, 23 studenoga 2020 16:01

U Kneževoj palači održana je završna konferencija konferencija projekta Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole. Nositelj projekta je Zadarska županija, obavezni partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provedba projekta započela je 27. svibnja 2016. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.326.323,24 kuna, od čega se 2.636.585,95 kn sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (28%), 2.299.231,94 kuna iz Fonda Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata (25%) dok je s 4.390.505,35 kuna projekt sufinancirala Zadarska županija (47%).

„Veseli me da smo danas ovdje kako bismo svjedočili ostvarenju posljednjeg od četiriju velikih projekata energetske obnove školskih zgrada škola kojima je Zadarska županija osnivač. Posjetili smo zgradu gimnazija i prvog dana nove školske godine, a današnja završna konferencija je svojevrsna "točka na i" ovog projekta. Možda se neki od vas još sjećaju vremena, a ja ih se sjećam jer sam i sam bio zadarski gimazijalac, kada su se te učionice grijale starim kaljevim pećima, a bura i jugo svirali kroz stare drvene prozore. Ta su vremena iza nas i naši učenici i profesori sada imaju udobniju školsku zgradu, toplije učionice. Neka im to bude poticaj za još bolji rad, učenje i u konačnici – rezultate“, istaknuo je na završnoj konferenciji župan Božidar Longin.

Župan Longin naglasio je kako je nakon školskih zgrada u Pagu, Škabrnji i Gračacu, ova zgrada bila i najveći „zalogaj" s obzirom na njezinu starost. Ukupna vrijednost projekta je oko 9,3 milijuna kuna, od čega je Zadarska županija osigurala oko 4,4 milijuna kuna.

„Ulaganja iz Županijskog proračuna jesu bila velika, no velike su i uštede koje se postižu na grijanju. Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Ulažemo u infrastrukturu, u opremu te sufinanciramo aktivnosti iznad standarda. Mogu samo dodati kako se ulaganje u školstvo nastavlja jer spremamo nove projekte obnove školskih zgrada, ali i izgradnju nove zgrade Medicinske škole na Relji, u neposrednoj blizini glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar. Ponovit ću ono što često spominjem - ulaganje u obrazovanje najisplativije je ulaganje jer je znanje jedini kapital koji se ne može otuđiti“, rekao je župan Longin.

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Rade Šimičević, koji je kao donedavni ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora bio aktivno uključen u projekt energetske obnove, a završne rezultate predstavila je voditeljica projekta Anita Mijić.

„Glavni ciljevi projekta bili su smanjenje godišnje potrošnje energije za grijanje u školskoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora Zadar i smanjenje emisije CO2. Navedeni ciljevi projekta postigli su se energetskom obnovom školske zgrade u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru koja uključuje toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu drvenog krovišta, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu unutrnje rasvjete energetski učinkovitijom“, naglasila je Mijić.

Postignuti rezultati projekta su: energetski obnovljena školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, smanjena potrošnja energije za grijanje, smanjena razina emisije CO2, energetski razred zgrade škole nakon obnove - A, visoka razina udobnosti i kvaliteta rada za djelatnike i učenike unutar školske zgrade, podizanje svijesti o potrebi štednje energije i očuvanju okoliša kod učenika i djelatnika te ravnomjeran razvoj Zadarske županije.

Pročitano 936 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA