Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“

Posted On Utorak, 20 travnja 2021 14:02

Zadarska i biogradska bolnica uskoro bi trebale biti uključene u mrežu telemedicinskih usluga koja će i žiteljima udaljenih dijelova županije omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu - najavila je danas u Zadru ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević predstavljajući projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“ . Prezentacija je održana  u Velikoj vijećnici Doma zadarske županije ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Zadarska županija .

Navela je da  će ovom mrežom biti spojene sve ispostave županijskih domova zdravlja : „Opća bolnica Zadar ima telemedicinski centar, kao i ona u Biogradu. Projektom želimo spojiti sve ispostave domova zdravlja kako bi se kardiološke usluge telekardiologijom mogle pružati u Biogradu, Gračacu, Obrovcu, Benkovcu, cijeloj županiji. Na taj način da građani ne dolaze u bolnicu, ne idu na put, ne troše na put i slobodne dane i na taj način u konačnici se smanjuju liste čekanja. Nakana je to napraviti i s rendgen-uslugama. Županija će s ravnateljima predložiti mrežu, nama proslijediti prijedlog i mi ćemo to uvrstiti u projekt i očekujemo da ćemo uspostaviti cijelu HELP-Net mrežu, kroz 3 mjeseca“ - kazala je saborska zastupnica Maja Grba-Bujević  koja je nakon prezentacije u Zadarskoj županiji u pratnji župana Božidara Longina i ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline  obišla uređaj za tretman infektivnog otpada  u Općoj bolnici  Zadar.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina ovom je prigodom istaknuo kako je zadarska bolnica jedina zdravstvena ustanova  na Jadranu koja posjeduje uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada i jedna od rijetkih u Hrvatskoj  : „Infektivni otpad je u pandemiji porastao 10 puta. Išli smo u nabavku uređaja,  a u veljači je počeo  s radom. Radi u ciklusima, u jednoj smjeni može zbrinuti oko 200 kg inf. otpada koji postaje za 75 posto manji i za 25 posto je manja težina ,a što dovodi do ušteda. Jedina smo zdravstvena ustanova na ovom dijelu Jadrana, jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja posjeduje taj aparat.“

„U početku 2019. i 2020. mjesečno smo imali troškova 30-ak tisuća kuna, da bi u prvom mjesecu ove godine oni narasli na 230 tisuća kuna i u porastu su“ - kazao je dr Čulina ilustrirajući porast troškova za zbrinjavanje infektivnog otpada u pandemiji koronavirusa . Još je jednom naglasio kako će bolnica  nabavom ovog uređaja znatno uštedjeti i zbrinuti infektivni otpad.

Župan Božidar Longin rekao je kako se uslugama koje nudi pacijentima Zadarska bolnica uzdigla na razinu KBC-a, a o tome svjedoči i uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada, jedinog takvog u bolnicama na našoj strani jadranske obale, a i jednoga od nekoliko u cijeloj Hrvatskoj.

„Radimo sve preduvjete da Zadar postane snažan regionalni zdravstveni centar. Dugo smo čekali na zgradu Poliklinike, ali sada stvarno možemo biti ponosni na nju. U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te osigurani bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja, a radovi na izgradnji dnevnih bolnica napreduju“ rekao je župan Longin dodajući kako je  ponosan  na napredak naše bolnice i sve njene djelatnike.

Pročitano 773 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA