Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Premijer Andrej Plenković boravio u Zadarskoj županiji

Posted On Četvrtak, 29 travnja 2021 08:34

Premijer Andrej Plenković boravio je 28. travnja 2021 u posjeti Zadarskoj županiji. U Korlatu u je rad putio vjetroelektranu, gdje će također biti izgrađena i Sunčane elektrane Korlat snage 75 megavata, odnosno prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

Osamnaest vjetroagregata hrvatskom energetskom sustavu ubrizgavat će snagu od 58 megavata, a u mrežu će godišnje prosječno isporučivati 170 milijuna kilovatsati zelene električne energije, odnosno 1 posto godišnje potrošnje u Hrvatskoj, rekao je Frane Barbarić predsjednik Uprave HEP-a, navodeći da je ukupna vrijednost investicije više od 500 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da se današnje puštanje u rad VE Korlat zbiva u tjednu u kojem se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije. "I stoga je ovo primjer konkretnog dokaza za nužnost transformacije dosadašnjega modela poslovanja pojedinih elektroenergetskih kompanija. A Hrvatska elektroprivreda je razumjela hrvatske i globalne prioritete i europske trendove", kazao je Plenković.

"Investiranje u obnovljive izvore energije ima i onaj dalekosežniji karakter jer pretpostavlja ekološki prihvatljivije okruženje, s manjim emisijama stakleničkih plinova što znatno doprinosi unaprjeđenju kvalitete života naših sugrađana", rekao je Plenković.

 Kazao je da hibridni energetski park dokazuje da je HEP u korak s globalnim europskim trendovima. Naveo je da to potvrđuje i aktualno globalno izvješće Međunarodne agencije za energiju u kojem stoji kako je korištenje obnovljivih izvora energije u 2020. poraslo za 3 posto, i to iz dva razloga. Riječ je o smanjenju potražnje za ostalim izvorima energije i porasta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za gotovo 7 posto.

 Predsjednik Vlade je ustvrdio da je udio obnovljivih izvora energije u globalnoj proizvodnji električne energije porastao na 29 posto u 2020. godini, dodavši kako se kontinuirana ulaganja u infrastrukturu uvijek isplate.

U Zadarskoj županiji ovo nije prvi takav zeleni energetski park. Sunčana elektrana već postoji u Poslovnoj zoni Stankovci, te na lokaciji bivše tvornice Glinice, gdje su ugrađeni svi fotonaponski moduli i uskoro će biti pušteni u rad.

Župan Božidar Longin rekao je da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po investicijama u obnovljive izvore energije te da je to rezultat promišljenog planiranja i pravodobne izrade strateških dokumenata koji su otvorili vrata investicijama u obnovljive izvore energije. Naglasio je da je u našu županiju do sada uloženo više od 1,5 milijardi kuna u vjetroelektrane i solarnu energiju što, naglasio je, možemo zahvaliti pravodobnoj izradi Atlasa vjetra i Atlasa dozračene sunčeve energije koje je naručila Zadarska županija.

 Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zatim je posjetio  Zadar i Sportski centar Višnjik  gdje su ga  gradonačelnik Branko Dukić i župan  Božidar Longin upoznali s planovima financiranja izgradnje velikog vanjskog olimpijskog bazena, o čemu je premijeru prikazan kraći film na mjestu gdje bi trebao niknuti novi kompleks.

Gradonačelnik Dukić još se jednom zahvalio premijeru na pomoći Vlade RH u nabavci linearnog akceleratora što će puno značiti za sve žitelje Zadarske županije.

„Sretan sam da je još jednom predsjednik Vlade RH-e Andrej Plenković došao u posjet našoj županiji. Tijekom prošlih godina imali smo značajnu potporu Vlade RH-e u mnogim projektima, a i za blisku budućnost imamo kvalitetne projekte koji će omogućiti razvoj cijele županije“ – rekao je Božidar Longin.

„Drago mi je da smo danas u Zadru na Višnjiku gdje Grad Zadar planira financirati izgradnju velikog vanjskog olimpijskog bazena koji bi upotpunio sadržaje koji već ovdje postoje, a u kojima djeluje oko 150 klubova, što potvrđuje sportsku tradiciju Zadra“ - rekao je Plenković.

Vlada je uvijek davala Zadru veliku podršku, kad ga je pogodila velika poplava odmah se učinili sve da se obnove objekti koji su bili devastirani, od bolnice do ninskih mostova...

„Posebno mi je drago da smo omogućili poreznom reformom na godišnjoj razini na razini županija, grad, općine... 112 milijuna kuna više nego prije, ukupno smo zaključili 3,4 milijarde kuna raznih sporazuma EU sredstavca, tijekom Covid krize osigurali smo 340 milijuna kuna za plaće 22 tisuće radnika i time omogućili istu razinu zaposlenosti „- kazao je Plenković koji je obilazeći ŠC Višnjik na kratko posjetio i cijepilište gdje ga je s tijekom cijepljenja upoznao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije Zoran Škrgatić

Pročitano 739 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA