Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U Turnju otvoren dječji vrtić “Cvitić” financiran iz Programa ruralnog razvoja

Posted On Ponedjeljak, 10 svibnja 2021 20:08

U Turnju je danas otvoren dječji vrtić “Cvit” područni objekt “Cvitić”, a svečano je vrpcu na otvorenju presjekla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Na otvorenju je bio i državni tajnik Šime Mršić, župan Zadarske županije Božidar Longin i načelnik općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

 Naime ovaj je vrtić jedan od 40 vrtića otvorenih u posljednje četiri godine u Zadarskoj županiji, a u sljedeće 4 godine planira se gradnja isto toliko dječjih igrališta, istaknuo je župan Božidar Longin na otvorenju.

“U početku ovog mandata jedan od prioriteta bila je i demografska obnova. Mi smo s mjerama koje smo donijeli u ovom mandatu isplatili gotovo 10 milijuna kuna za novorođenčad. ” istaknuo je Longin.

„Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, ipak pružamo potporu izgradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata jer je skrb o najmlađima naš prioritet. U tom smislu Zadarska je županija svake godine pomaže izgradnju ili rekonstrukciju nekog od dječjih vrtića u našim gradovima i općinama.“, rekao je župan dodajući kako je polazak djeteta u vrtić njihov prvi  susret sa sustavom te da je od iznimne važnosti koliko stručna znanja odgajatelja, toliko i udobnost i funkcionalnost prostora vrtića. „U ovom lijepom zdanju, siguran sam, ovdašnja dječica svoje će dane provoditi sretno i veselo, dok će njihovi roditelji mirni moći obavljati svoje poslove znajući da su im djeca zbrinuta.“, zaključio je župan.

Vrtić može primiti 58 djece, u njemu radi 9 djelatnika, a financiran je iz Programa ruralnog razvoja. Ministrica Vučković istaknula je kako se upravo iz tog programa na području županije izgradilo čak 11 novih dječjih vrtića.

“To je jedna od najvažnijih mjera, jer je nama prvenstveno zadaća podržati rast, rast produktivnosti, stvaranje konkurentnog, uspješnog i snažnog lanca opskrbe hrane u Hrvatskoj. No to nama nije jedini cilj. Moramo osigurati da se ruralni dijelovi Hrvatske razvijaju isto kao i oni urbani, i zato imamo ovu mjeru 7. iz koje se između ostalog financiraju mali sustavi vodoopskrbe, različita društvena infrastruktura, vrtići te različiti kulturni i društveni centri”, istaknula je ministrica.

„Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna – vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu“, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja novog vrtića.

Pročitano 612 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA