Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Novi ugovori vrijedni 4,4 milijuna kuna u Zadarskoj županiji

Posted On Ponedjeljak, 10 svibnja 2021 20:09

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i  u nazočnosti župana Zadarske županije Božidara Longina i  gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza posjetila Poduzetnički inkubator u Biogradu na Moru gdje je uručila nove ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja. Ukupno je riječ o 8 novih ugovora ukupne vrijednosti oko 7 milijuna kuna od čega bespovratne  odobrene potpore  iznose 4,4, milijuna kuna.

Riječ je o projektima kojima će se pokrenuti, ali i dodatno razviti postojeće, nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, omogućiti korištenje obnovljivih izvora energije, povećati vrijednost poljoprivrednih proizvoda te osigurati nabavu strojeva i opreme u svrhu povećanja energetske samoodrživosti gospodarstva, nabavu mobilne prodavaonice i opreme za proizvodnju i prodaju sira te izgradnju sunčane elektrane u sirani.

 „S obzirom na činjenicu da je najveći dio Zadarske županije ruralno područje, od iznimne je važnosti pružiti potporu svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u poljoprivredi, bilo da je riječ o proizvodnji sira, ulja, vina, pršuta, voća, povrća i sl., bilo da je riječ o povezivanju te proizvodnje s ruralnim turizmom, osobito s gastronomijom.“- rekao je župan Božidar Longin i dodao da kada je u pitanju poljoprivreda, ribarstvo, ruralni razvoj onda se Zadarska županija ima čime podičiti.

„U prošli smo mandat ušli s programom  koji smo stavku po stavku u 4 godine kompletno ispunili. Obećali smo da ćemo u sektoru pomorske infrastrukture uložiti 100 milijuna kuna, uložili smo 350 milijuna kuna. Kako smo „najribarskija“ županija u Hrvatskoj mogu se pohvaliti da završavamo ribarsku luku u Lamjani, ribarsku luku u Gaženici, a treća ribarska luka bila bi ribarska luka u Biogradu gdje je upravo u izradi projektna dokumentacija, a sredstava će biti, već su odobrena. 24 milijarde eura nam se smiješi u novoj „europskoj omotnici“ koje moramo povući, a najviše možemo napraviti u ruralnom razvoju, poljoprivredi, i ovim segmentima  zbog kojih smo danas ovdje. U novom mandatu koji je pred nama imamo 5 stupova koji su vrlo bitni, jedan od najvažnijih stupova  je plavo-zelena Zadarska županija“, istaknuo je župan Longin i dodao kako Zadarska županija kreće u navodnjavanje kraških polja. „Danas imamo tri polja završena, četvrto se radi i peto najveće je naše Vransko polje. Kad to završimo imat ćemo 2 i pol tisuće hektara pod aktivnim navodnjavanjem.“, rekao je župan i poželio svim korisnicima danas dodijeljenih ugovora uspješan posao.

Obraćajući se nazočnima ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je zadarska županija  jedna od najuspješnijih županija:

 „ U ovoj županiji ugovoreno je projekata ili dano potpora iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od oko   670 milijuna kuna, od toga 507 milijuna kuna je već isplaćeno. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 49 projekata vrijednosti veće od 120 milijuna kuna, što uključuje 11 ulaganja u dječje vrtiće, 9 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te 8 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Isto tako treba spomenuti izravna plaćanja u ovoj županiji u kojoj su poljoprivrednici u tekućem programskom razdoblju zaprimili izravnih plaćanja u vrijednosti od 445 milijuna kuna, a 9 milijuna kuna je dano za tržišne potpore. Treba istaknuti da su projekti, programi i potpore ugovoreni iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo premašili 405 milijuna kuna. U idućem programskom razdoblju na poseban način kakvog nije bilo od uspostave Hrvatske države revitaliziramo ribarsku infrastrukturu, a Zadarska županija je najveći korisnik te mjere. Putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od nedavno je premašeno ugovorenih 100 milijuna kuna za tri projekta.“, istaknula je ministrica te spomenula i Projekte navodnjavanja kao neophodne djelatnosti koje će poboljšati kvalitetu našeg tla i učiniti život poljoprivrednicima lakšim i sigurnijim.

„Ova županija je vrijedan korisnik mjere koja je namijenjena izgradnji javne infrastrukture navodnjavanja. Čestitam na naporima i na činjenici da ste prepoznati kao županija koja se prepoznaje po sjajnim poljoprivrednim i ribarskim proizvodima. Teška je ovo djelatnost, no mi smo za nju u idućem programskom razdoblju osigurali oko 5 milijardi eura za različite mjere. No najveći doprinos dat će hrvatski čovjek, čovjek Zadarske županije za kojeg pripremamo mjere i za demografsku obnovu sela“, rekla je danas ministrica Vučković.

Pročitano 788 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA