Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisan ugovor u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“

Posted On Utorak, 11 svibnja 2021 15:09

U Maloj vijećnici Grada Zadra danas je potpisan ugovor  u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“, a s ovom fazom za koju se danas ugovaraju radovi obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada. 

Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i direktor tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG  Ludwig Pfeiffer, koja je izvođač radova.

 Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Branko Dukić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković,  zamjenik veleposlanika Republike Njemačke Harald Seibel, župan Božidar Longin  te pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

 Po provedenom postupku javne nabave njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG odabrana je za izvođača radova na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu izgradnje. Projekt Aglomeracija Zadar/područje grada Zadar predstavlja jednu od ukupno tri gradbene cjeline u sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta financiranog sredstvima EU „Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“ -- KK.06.4.2.40.0001. U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te obuhvaća 112 ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323.379.614,98 kuna s PDV-om.

 Ovim projektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti:
Arbanasi, Bili brig, Brodarica,  Crvene kuće,  Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac,  Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac,  Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino, Petrčane.

 Gradonačelnik Branko Dukić, prije samog potpisivanja naglasio je koliko je projekt aglomeracije ogroman i složen posao te da se radi o projektu stoljeća za koji je trebalo vremena da bi se došlo do ovo trenutka.
„EU procedure, dokumentacija, natječaji i na koncu izvedba. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali traži do kraja ozbiljnost, znanje i koordinaciju kako bismo završili u rokovima i kako spada. Samo ovaj projekt čini 20 podprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 podprojekata vodoopskrbne mreže, a obuhvaća ukupno 112 gradskih ulica. Ukupno ulazimo u preko 317 ulica, cijeli jedan godišnji proračun grada i to nikako nije šala niti se događa samo od sebe.
S ovom fazom za koju danas ugovaramo radove obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada.  Ovo je jedan od velikih trenutaka za zelenu budućnost Zadra. Zatvaranje 3.500 crnih jama, dogodine zatvaranje odlagališta Diklo. Uz novi pristup uređenju javnih zelenih površina budućnost Zadra je čist“, rekao je gradonačelnik Dukić.

Župan Božidar Longin istaknuo je da je  infrastruktura  temelj našeg gospodarstva, pogotovo kad znamo da je turizam njegova najjača grana. „Bez odvodnje i čistog Jadranskog mora nema ni turizma. Danas smo, i s ovim projektom,  na najboljem putu prema tom čistom moru. Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ razvoja turizma i to je meni osobno bio jedan od glavnih ciljeva u prethodnom mandatu.  Veseli me da današnjim potpisivanjem krećemo još jedan korak naprijed i zato čestitam gradonačelniku Dukiću i suradnicima na kvalitetnoj pripremi projekta.“, rekao je župan Longin  i zahvalio  ministru Ćoriću i direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću koji uvijek velika potpora, kako za ove velike projekte, tako i za one manje projekte, koji su ostvareni  u posljednjih nekoliko godina na području cijele županije.

„Zadarska aglomeracija, uz Aglomeraciju Privlaka-Nin-Vrsi, nastavlja niz infrastrukturnih radova koji su Zadarsku županiju opet pretvorili u veliko gradilište.  Te dvije aglomeracije u vrijednosti su milijardu kuna, a uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za još tri velike aglomeracije - Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan. Usporedno s time pripremamo i projektnu dokumentaciju za aglomeraciju koja će pokriti zaleđe naše županije, ali i za vodovodizaciju preostalog dijela zadarskih otoka.“, rekao je župan Longin.  

 Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda također se osvrnuo na aspekt zaštite okoliša: „Trudimo se raditi što više možemo na očuvanju okoliša, pogotovo mora. Završetkom ovog projekta preko 14 000 stanovnika bit će priključeno na odvodnju, te smo time korak bliže ka cilju od 95% priključenosti.“

 Zamjenik njemačkog veleposlanika, Harald Seibel svojim je dolaskom podržao početak suradnje hrvatskih i njemačkih tvrtki: „ Raduje me što je jedna njemačka tvrtka zadovoljila sve potrebne uvjete na natječaju te je kao takva odabrana za izvođača radova na gradnji sustava odvodnje otpadnih voda. Prije gotovo 90 godina tvrtka Pfeiffer osnovana je u Kasselu i ima dugogodišnje nacionalno i internacionalno iskustvo na području visoko i niskogradnje. Siguran sam zato da će i ovaj projekt dovesti do uspjeha uz puni angažman i stručnost.“

 Ministar Tomislav Ćorić došao je dati podršku zadarskom projektu riječima: „Silno se veselim svakom novom metru kanalizacije izgrađene na području Zadra i Zadarske županije, kao i cijele Hrvatske. Čestitam Zadru što iskoračuje još jedan korak u ovom smjeru.“

Grgo Peronja, direktor Odvodnje i potpisnik ugovora osvrnuo se na tijek cijelog projekta Aglomeracije: „Potpisivanjem ugovora za najveću i najzahtjevniju cjelinu Zadar u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane okončana je priprema za deset od ukupno dvanaest cjelina. Za jedanaestu cjelinu Dogradnja UPOV-a Centar u Zadru obavljen je izbor najpovoljnijeg ponuđača, a posljednja cjelina Petrčane je u evaluaciji. Slijedi zahtjevna izgradnja u nizu gradskih četvrti, pa ovom prilikom molim građane za strpljenje. Po donošenju Operativnog plana Izvoditelja za cjelinu Zadar, obavijestiti ćemo javnost o rokovima i ulicama u kojima će se vršiti izgradnja.“

 Ludwig Pfeiffer, direktor tvrtke koja će izvoditi radove uvjeren je u uspjeh projekta: „ Obzirom na dugogodišnju povijest tvrtke i preko 90 godina iskustva rada na infrastrukturnim projektima, čast mi je potpisati novi Ugovor koji spada u sferu većih infrastrukturnih projekata na području Republike Hrvatske. Glavna djelatnost naše tvrtke je izgradnja infrastrukturnih objekata te je tvrtka spremna i ekipirana da radove na izgradnji započne u skladu s ugovorom u najkraćem mogućem roku, a što je i interes svih sudionika u projektu.  Imajući na umu da se radovi izvode u gradskoj jezgri Grada Zadra, već smo pristupili organizaciji, pripremi i izradi ugovorne dokumentacije nužne za neometani početak izgradnje, te očekujemo dobru suradnju sa svim sudionicima projekta.“

 U okviru izvođenja ovih radova provest će se i sanacija sustava odvodnje metodama bez raskopavanja u duljini od 1.500 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka, rekonstrukcija sustava odvodnje zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1.286 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka te rekonstrukcije 865 m' tlačnog cjevovoda, nadogradnja CS Borik sa cjelovitom automatikom, izvedba spojnog cjevovoda UPOV Borik - UPOV Centar - 1.854 m gravitacijskih cjevovoda, 1.021 m tlačnih cjevovoda i 2 crpne stanice te neizbježne rekonstrukcije sustava vodoopskrbe uslijed proširenja sustava odvodnje grada Zadra - 21.476 m vodoopskrbnih cjevovoda i 1.720 priključaka na vodoopskrbu.

 Vizualizacija projekta: https://youtu.be/YpD79Yzlhtc

 

 

Pročitano 1136 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA