Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan primio nagrađene maslinare

Posted On Utorak, 15 lipnja 2021 15:28

U povodu izuzetnog uspjeha na natjecanju New York International Olive Oil Competition, župan Božidar Longin danas je primio nagrađene maslinare iz naše županije koji su svojim uspjehom doprinijeli da se Hrvatska plasira na 4. mjesto.
„Koliko je vrijednih priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih, stiglo u našu županiju zahvaljujući vama i vašim kolegama kroz posljednjih desetak godina, mislim da je vrlo teško utvrditi. Ono što me veseli jest činjenica da, mada živimo u vremenu kad sve više ljudi odustaje od teškog rada na zemlji, toliki broj vas ipak odlučuje baviti se poljoprivredom. Ove nagrade svjedoče o tome da vi, suvremeni maslinari, ne samo nastavljate tradiciju svojih predaka, već i primjenjujete nova znanja u zaštiti stabala od bolesti i štetnika, pravilnoj ishrani i pravom roku berbe. Trud i briga prepoznaju se u rezultatima i stoga osvojena priznanja ne iznenađuju.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako bi sljedeći korak trebao biti udruživanje u udrugu, a dugoročno i u proizvođačku organizaciju.
„Naime, premda imamo i nekoliko velikih proizvođača, ipak je većina onih koji proizvedu male količine ulja. Premda je riječ o vrhunskom proizvodu, zbog kvantiteta proboj na tržište znatno je otežan. Udruživanjem postigli bismo to da imamo ne samo količinu, već i prepoznatljivost jer vas možemo, kako se to danas modernim rječnikom naziva, brendirati kao maslinovo ulje Zadarske županije.“ istaknuo je Longin i naveo da se prema prošlogodišnjim podacima u našoj županiji masline uzgajaju na 2.578,7 ha, a čak se 3,501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina.
„Radi 38 uljara, a procjena proizvodnje maslinova ulja za ovu sezonu iznosi 8.018 hl. Imamo i 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja.“, dodao je župan i još jednom svima čestitao na uspjehu.

U ime svih nagrađenih maslinara obratio se dr.Ivica Vlatković rekavši kako je Zadarska županija odavno je dosegla kvalitetu u proizvodnji, da imamo sada već i dva panela:
„To je jako važno jer svi oni koji teže postići kvalitetu bitno je da im svake godine ocjenu da jedan stručni panel. Od toga je i krenulo postizanje te kvalitete da bi mi došli do ovoga“, rekao je Vlatković dodajući kako je dug put do postizanja vrhunske kvalitete ulja što nije lako postići budući da je svaka godina za sebe.
„Koliko je god važno postići vrhunsku kvalitetu, toliko je s tom kvalitetom još teže naći put do potrošača, onog koji prepoznaje i zna da je to kvaliteta koju želi kupiti, a to je ono na čemu trebamo poraditi, organizirati se na nivou županije i napraviti svoj brend kao što je to napravila Istra“, dodao je Vlatković naglasivši kako je bitno za budućnost što imamo kvalitetne uljare i struku koja stoji uz njih i godinama se trudi educirati ih. Naglasio je i kako treba promijeniti praksu u ugostiteljstvu na području naše županije, jer naši restorani ne nude kvalitetna domaća ulja . Predložio je da restorani imaju male bočice ulja koje će naplaćivati kao što se primjerice naplaćuje bočica vode i koje bi gosti mogli odnijeti sa sobom.
Nagrđeni maslinari: Nives Morović, Benjamin Rajner, Ivica Vlatković, Tomislav Perica, Željko Vrsaljko, Marin Matešić, Bore Pedić, Denis Plastić, Mirko Krtalić, Božo Surač , Mladen Koša i Rade Bobanović.

Pročitano 1107 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA