Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Institut za javne financije: Čista petica za transparentnost županija

Posted On Utorak, 06 srpnja 2021 08:05

Institut za javne financije predstavio je u ponedjeljak, 5. srpnja rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a po prvi puta prosjek svih županija je 5,0. To znači da su sve županije objavile svih pet proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama, dok su gradovi objavili u prosjeku 4,7, a općine 4,4 dokumenta. Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2021. godinu.

Sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava“, istaknuli su autori istraživanja.

Važno je spomenuti kako je u sedam ciklusa istraživanja, proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine čak 80%.

Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.( : https://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost)

Pročitano 621 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA