Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Preku predstavljen Nacionalni plan razvoja otoka

Posted On Srijeda, 01 rujna 2021 19:11
Državni tajnik Šime Erlić u Preku je predstavio Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka Državni tajnik Šime Erlić u Preku je predstavio Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka

Državni tajnik Šime Erlić i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Preku su predstavili Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka.

„Ovim dokumentom usmjerit će se 6 milijardi kuna sredstava u otočne prioritete. Prepoznati su glavni problemi naših otoka poput bolje prometne povezanosti, povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite, vodoopskrbe i odvodnje, energetske učinkovitosti, zaštite kulturne i prirodne baštine, te razvoja otočnog gospodarstva kao i brojnih drugih razvojnih mjera", istaknuo je Erlić.

Ovaj dokument temelj je za određivanje prioritetnih područja ulaganja iz sredstava Europske unije za otoke. Zato je naglašeno kako će oni biti osnova za pregovore s Europskom komisijom kod donošenja novih operativnih programa iz kojih će se vršiti financiranje u sljedećoj financijskoj perspektivi, iz do sada najveće omotinice EU sredstava za Hrvatsku u iznosu većem od 24 milijarde eura.

„Hrvatska je u jednom specifičnom razdoblju kada pregovaramo za novu omotnicu sredstava i razrađujemo prioritete ulaganja. Europska komisija od nas traži da imamo kvalitetne dokumente koji očitavaju stvarne potrebe ljudi na otocima. Nama je ovaj dokument osnova na temelju koje ćemo pregovarati i definirati prioriteti za buduća ulaganja“, dodao je Erlić posebno istaknuvši važnost novog operativnog programa pod nazivom 'Integrirani teritorijalni program', a koji je u sklopu svojih nadležnosti predložilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za jačanje uloge lokalne razine u provedbi EU fondovske politike.

„Tu su, među ostalim, posebno prepoznati otoci i potrebe otoka te će za njih nakon završenih pregovora s Europskom komisijom po prvi puta na ovaj način biti osigurana omotnica sredstava za razvojne projekte“, kazao je Erlić dodavši da je u mandatu ove Vlade od 2016. godine u otoke uloženo 7,5 milijardi kuna kroz nacionalna i EU sredstva.

 „Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. Dovršene su nova trajektna luka u Tkonu i ribarska luka u Kalima, uskoro će krenuti radovi na dogradnji luke u Salima, a županija je kao osnivač, dogradnjom postojećeg objekta omogućila jednosmjensku nastavu u ovdašnjoj osnovnoj školi u Preku, koju pohađaju učenici s cijelog otoka Ugljana“ poručio je tom prigodom zamjenik župana Šime Vicković te istaknuo punu podršku aktivnostima Vlade RH i resornog ministarstva s ciljem razvoja otoka.

O problemima koji svakodnevno tište otočane govorio je i domaćin skupa, načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je, uz prometnu povezanost i opskrbu vode, izdvojio višestruko skuplji život na otocima u usporedbi s kopnom.

„Život na otocima je skuplji, posebice ljeti, kada sve namirnice i potrepštine poskupe i više od 20 posto. Već smo predlagali, a činimo to i sada, uvođenje posebne stope PDV-a za otoke kao poticaj otočnom stanovništvu, a vjerujemo da bi onda i turizam i ulaganja u turizam bili lakši i veći“, rekao je Brižić te najavio je da bi do kraja godine trebali potpisati ugovor za Aglomeraciju Preko – Kali, nakon čega će sva mjesta od Kali do Lukorana riješiti problem kanalizacijske mreže.

Državni tajnik Šime Erlić iskoristio je boravak u Preku i kako bi načelniku Brižiću uručio ugovor vrijedan 446.000 kuna o sufinanciranju projekta energetske obnove općinske zgrade u Preku putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvitka i fondova EU.

Pročitano 109 puta

Zadnje objave

US 1 - Župan Longin i gradonačelnik Dukić u Domu Zadarske županije ugostili su predstavnike Veleposlanstva SAD-a u RH
rujna 20, 2021

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, u Domu Zadarske…
kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…
kolovoza 06, 2021

Odgovorno i održivo ribarstvo na Jadranu kroz inovativne tehnologije i jadranske riblje proizvode - projekt PRIZEFISH

Projekt PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA