Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otočni bataljun obilježio 30. obljetnicu osnutka

Posted On Četvrtak, 30 rujna 2021 15:21

Otočni bataljun danas je obilježio 30. obljetnicu svog osnutka. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa Gradskoga groblja u Zadru na kojem su brojna izaslanstva odala počast poginulim pripadnicima Otočnog bataljuna i svim poginulim hrvatskim braniteljima

Program tridesete obljetnice Otočkog bataljuna nastavljen je u Kneževoj palači, objektu koji se 1991. godine našao na udaru agresorskog topništva, a sad je obnovljen sredstvima Europske unije.
„Ova zgrada je bila naša kulturna baština koju su tukli jer su htjeli uništiti cijeli narod. Prije 30 godina ove zidove ranjavale su neprijateljske granate pokušavajući pogoditi sjedište Hrvatskoga radija – radija Zadar. Ranjavale su hrvatsku kulturnu baštinu, ubijale hrvatsku riječ, jer ovdje je bila knjižnica, Glazbena škola.. pokušavale izbrisati jedan čitav narod i oteti mu Domovinu. Danas ponosno stojimo ovdje, iako mnogih koji su za to zaslužni više nema među nama“, rekao je na svečanosti izaslanik predsjednika Vlade RH župan Zadarske županije Božidar Longin dodajući kako je ljudska povijest, nažalost, povijest ratovanja.
„Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.
Njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.“, dodao je župan Longin.

Zapovjednik postrojbe Joško Pulja podsjetio je kako je Otočki bataljun po zapovijedi Marka Čuline utemeljen od dobrovoljačkih odreda nastalih po otocima, a prvi zadatak bio im je odblokirati otoke, u čemu su oni i uspjeli raketiranjem broda s otoka Škarde. Nakon toga nastavili su u Poličniku, Smrdelju, a svoj maksimum dali su u akciji Maslenica. Završili su borbena djelovanja na Južnom bojištu u Oluji.

„Otočani su posebna šorta ljudi, odani, vjerni. Kad smo u Maslenici bili u okruženju, ovi su se ribari s otoka sami obukli i došli u pomoć, bez da su bili mobilizirani. Bili su na lignjama, ali su se za sat i pol mobilizirali. Nažalost, imali smo dosta ranjenih, četvero poginulih, s dosta nas je u međuvremenu i umrlo“, rekao je Pulja.

U oslobodilačkim operacijama svoje živote su dali Miljenko Zorić, Dragan Špar, Denis Špika i Danijel Grbin.

„Od stoljeća sedmog nije bilo boljih vojnika nego smo mi bili 1991. godine. Hrvati su do tada ginuli za tuđe barjake, a tada smo rekli da ćemo stvoriti hrvatsku državu i nikad ju više nećemo dati. Ova je postrojba ujedno bila i prethodnica obalne straže, koju su oni tada provodili sa svojim ribaricama“, istaknuo je viceadmiral u mirovini Ante Urlić, posebno se sjećajući prvog zapovjednika HRM-a Svete Letice i "duše Zadra", pokojnog Ivice Matešića Jeremije.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora nazočnima se obratio saborski zastupnik Rade Šimičević, a izaslanik ministra obrane, brigadir Marjo Milinović, uručio je posebnu plaketu i zahvalnicu Jošku Pulji.
Prigodnim darovima Otočki bataljun zahvalio je onima koji pomažu u njegovom radu.

 

Pročitano 134 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…
listopada 05, 2021

Županova čestitka povodom Svjetskog dana učitelja

U povodu Svjetskog dana učitelja, župan Božidar Longin uputio je pismo učiteljicama i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA