Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 30. obljetnica Dana obrane grada Zadra

Posted On Srijeda, 06 listopada 2021 16:56
Zadar obilježava 30. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu Zadar obilježava 30. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu

Zadar obilježava 30. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu. Na današnji dan 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi te njihov ulazak u Zadar.

U počast poginulim hrvatskim braniteljima jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Središnjem križu na zadarskom Gradskom groblju, pred spomenikom Imotskim sokolovima u Zadru, na Spomen obilježju na mjesnom groblju Ploča te poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja na Dračevcu.

Na svečanosti su sudjelovala brojna izaslanstva predvođena potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Vlade RH. General pukovnik Mladen Fuzul na svečanosti je bio kao izaslanik predsjednika RH i načelnika glavnog stožera OSRH, saborski zastupnik Rade Šimičević kao izaslanik predsjednika Sabora, izaslanstvo Zadarske županije predvodili su župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić, izaslanstvo Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić, a bili su tu i predstavnici ratnih postrojbi i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako su ovi ljudi 1991. godine preuzeli sudbinu u svoje ruke te ispisali najljepše stranice hrvatske povijesti.

„Sloboda koju uživamo nije darovana, nego je krvlju izborena. Branitelji su najsnažniji temeljac suverene Hrvatske te ova vlada čini sve u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata. Sva šteta od pandemije i drugih nepogoda će se nadoknaditi, ali životi dani na oltar Domovine neće i zato nam ostaju putokaz za dane pred nema“, istaknuo je Medved na svečanoj akademiji koja je  upriličena na Dračevcu pod nazivom „Obrana Zadra u prvom tjednu listopada '91.“ , kod tenka kojega su zadarski branitelji zaustavili tog presudnog, 6. listopada prije točno 30 godina.

„Ovdje na Dračevcu spriječila se egzekucija nad ovim starim gradom, kakva nije bila zabilježena u njegovoj burnoj povijesti. Hrvatski narod ovdje je pokazao svoju snagu, vjerujem da je ona i dalje u njemu i da će ju pokazati kad god bude potrebno“, poručio je general pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića.

Na svečanoj akademiji okupilo se više vojnih zapovjednika i protagonista ratnih zbivanja na prvoj crti obrane. Nakon svečane akademije, sveta misa služena je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.

Pročitano 1184 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA