Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Usvojen proračun i Plan rada za 2022. godinu

Posted On Petak, 03 prosinca 2021 15:10

Na danas održanoj sjednici Županijske skupštine usvojen je proračun Zadarske županije za 2022. godinu s prijedlogom projekcija za 2023. i 2024. godinu.

Kako je istaknuo župan Božidar Longin proračun je razvojni, demografski, gospodarski i socijalni, a opet u skladu s aktualnom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

„U proračunu smo nastojali osigurati dodatna sredstva našim zdravstvenim ustanovama, a istodobno osigurati sredstva za investicije. Naravno, predvidjeli smo sredstva i za realizaciju projekata obećanih u kampanji. Uvest ćemo subvenciju stambenih kredita za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor, sufinancirat ćemo otvaranje Start up tvrtki i izgradnju ukupno 40 dječjih igrališta kroz iduće četiri godine, povećat ćemo subvencije za privatne domove za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, a krenut ćemo i u realizaciju izgradnje novih domova i to u Poličniku, Sv. Filipu i Jakovu i Preku, uz novi Hospicij u Babindubu“, kazao je župan Longin dodajući kako se iduće godine očekuje završetak sustava navodnjavanja Donja Baštica, dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu, ali i početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

„Predvidjeli smo sredstva i za izgradnju Skloništa za životinje (pseći azil), a već je počela izgradnja pristupne ceste. To je samo dio programa i aktivnosti koje ćemo provesti kroz novi proračun, a svakako očekujemo i podršku našim investicijama od strane Vlade RH s kojom smo kroz ove godine odlično surađivali“, ustvrdio je župan Longin uz napomenu da je to samo dio programa i aktivnosti koje planiraju provesti kroz novi proračun za 2022. godinu.

Jedan od novih programa za koji će se sasvim sigurno vladati veliki interes subvencija je stambenih kredita za višečlane obitelji, što je nova demografska mjera Zadarske županije.

„Cilj je pomoći višečlane obitelji pružajući im šansu da riješe primjereni stambeni prostor za svoju obitelj. Planiramo pomoći i deficitarne profesije (npr. liječnici ili druge profesije koje su potrebne za normalno funkcioniranje županijskih ustanova). Cilj je privući i/ili zadržati stručnjake i mlade, školovane ljude pružajući im šansu da riješe stambeni problem i zasnuju obitelj. Upravo njima je namijenjen Program subvencije kamate na stambene kredite“, istaknuo je župan.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Godišnji program rada upravnih tijela Zadarske županije za 2022. godinu. Župan Božidar Longin rekao je kako je program rada postavljen ambiciozno, s planovima za koje vjeruje da će se ostvariti.

„Ova godina je na području Zadarske županije bila uspješna o čemu svjedoče i brojke. Krajem listopada ove godine imali smo gotovo 58 tisuća zaposlenih odnosno  4,2 posto više zaposlenih nego na isti dan prošle godine“, istaknuo je župan dodajući kako ovime treba biti više nego zadovoljan jer je to značajno povećanje i u odnosu na pretkriznu 2019. godinu.

„Jedan od većih izazova u idućoj godini bit će nastavak preseljenja županijskih ureda i ustanova u nove prostore. Veseli me da smo gotovo završili preseljenje zdravstvenih ustanova u novu zgradu Poliklinike, a kad smo kod zdravstva u idućoj godini očekujemo dovršetak zgrade Dnevnih bolnica, ali i početak izgradnje nove medicinske škole na Relji“, rekao je župan Longin i istaknuo podatak da se na području Zadarske županije provode projekti u vrijednosti 3,7 milijardi kuna.

„Pred nama je prilika generacije, a to je novac koji nam je na raspolaganju u novoj financijskoj omotnici Europske unije, gotovo 25 milijardi eura. Moramo nastaviti pripremati projekte kako bismo što prije osigurali sredstva, a posebno me veseli da će se iz EU fondova financirati izgradnja škola i vrtića, ali i domova za starije i nemoćne“, dodao je još župan govoreći u Planu rada za iduću godinu.

Na današnjoj sjednici za potpredsjednika Županijske skupštine jednoglasno je izabran Željko Šoša, iz redova HDZ-a.

Pročitano 634 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA