Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održana panel rasprava u okviru Konferencije o budućnosti Europe

Posted On Četvrtak, 16 prosinca 2021 09:55

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziralo je u srijedu, 15. prosinca 2021. godine, u Kneževoj palači u Zadru panel raspravu s građanima pod naslovom: „Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije u odgovoru na transnacionalne izazove“.
Rasprava je održana u sklopu aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje se provode u okvirima Konferencije o budućnosti Europe, a na njoj su sudjelovali i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica (putem video veze), zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (putem video veze), zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić te rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.
Na panel raspravi bili su nazočni zamjenik župana Šime Vicković i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, a sudjelovali su i studenti zadarskog Sveučilišta, učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, gimnazije Jurja Barakovića, gimnazije Vladimira Nazora, predstavnici udruga civilnog društva kao i polaznici Diplomatske Akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.
Ministar Grlić Radman je uvodno u svome izlaganju izrazio zadovoljstvo odazivom mladih na raspravu te rekao: ,,Posebno je zadovoljstvo biti danas ovdje s vama, jer radi se o razgovoru o budućnosti Europe. A ma koliko svi zajedno činimo Europu, budućnost je ono što pripada prvenstveno mladima.''
Ministar Grlić Radman osvrnuo se na pitanja globalne sigurnosti i uloge Europske unije naglasivši da se sigurnost danas ne odnosi samo na obranu od rata ili terorizma nego i na pitanja poput zaštite sustava od kibernetičkih napada, od hibridnog ratovanja, kampanja dezinformiranja, negativnih posljedica klimatskih promjena ili ugroza za javno zdravstvo poput pandemije COVID-19. ,,Hrvatska, kao država članica, i Europska unija u cjelini, ne mogu vlastitu sigurnost promatrati izolirano od drugih. Ono što ugrožava naše susjede, ugrožava i nas'', kazao je ministar Grlić Radman.
Ministar je potom istaknuo važnost procesa proširenja EU kao jedne od najuspješnijih politika Europske unije te dodao da je europska perspektiva državama Zapadnog Balkana obećana već prije više od 20 godina. ''Hrvatska Vlada uvjerena je da proširenje ima ne samo prošlost nego i budućnost i da vizija naše zajedničke europske budućnosti mora uključivati i države jugoistoka Europe jer je to u obostranom interesu i Europske unije i Zapadnog Balkana'', zaključio je ministar.
Konferencija o budućnosti Europe jedinstveni je poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu i građanima daje priliku da sudjeluju u raspravama o izazovima i prioritetima u godinama pred nama. „EU u svijetu“ je jedna od devet širokih tema oslovljenih u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika.

Pročitano 437 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA