Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježen završetak razminiranja Zadarske županije

Posted On Petak, 17 prosinca 2021 13:13

U Zadru je danas svečano obilježen završetak razminiranja Zadarske županije. Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predao je simbolično županu Božidaru Longinu potvrdu o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja naše županije, a  načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu simboličnu ”zadnju minu” jer su upravo na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja.

„Danas je veliki dan za našu županiju. Veliki je to posao bio u razminiranju 800 kilometara četvornih minski sumnjivog područja. Snaga, volja, vještina i hrabrost bila je potrebna da se sve to očisti“, istaknuo je župan Božidar Longin napominjući da je zabilježeno 300 miniskih incidenata. „Bio je to rat poslije rata u kojem je poginulo 8 naših pirotehničara“, rekao je Longin.

Dodao je kako se na 680 poznatih minskih polja, prema dostupnim saznanjima, nalazilo  više od 18 tisuća protupješačkih i protutenkovskih mina. 

„Gotovo 45% minski sumnjivog područja otpadalo je na kuće, okućnice, gospodarske objekte i infrastrukturu što je bila najveća kočnica gospodarskog rasta, a ujedno i ozbiljna prijetnja stanovništvu koje živi na područjima uz minski sumnjivi prostor.

Od tog vremena Zadarska je županija vrlo sustavno pristupala rješavanju problema čišćenja svog područja od zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima pri čemu smo intenzivno surađivali s jedinicama lokalne samouprave čije prioritete smo ugrađivali u plan razminiranja te ga prosljeđivali HCR-u. „, rekao je danas župan

„Ovo je trenutak kada se sjećamo svih onih koji su radili na razminiranju Zadarske županije na jednom ogromnom zadatku i poslu koji je uspješno odrađen. Zadovoljstvo mi je bilo ovdje u Zadru predati potvrdu o minski očišćenom području. Ovo je trenutak da se prisjetimo svih onih koji su stradali u ovom procesu, i civilnih žrtava i pirotehničara koji su izgubili živote“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao da je zadnje stradala osoba bila u 2016., a dijete u 2004. godine. „Činimo sve da u ostatku Hrvatske gdje još imamo posla žrtava ne bude u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama da Hrvatska do 2026. godine u potpunosti bude očišćena od mina“, rekao je ministar Božinović dodavši da je za taj posao izdvojeno 110 milijuna eura iz europskih fondova. Još je preostalo sedam županija u kojima se mora dovršiti posao razminiranja minski sumnjivog područja.

Prezentaciju „Rješavanje minskog problema Zadarske županije“  održao  je ravnatelj  Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Od 1996. godine u Hrvatskoj je od mina stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno. Od toga, na području Zadarske županije 83 osobe, od kojih je 35 poginulo. Među njima je bilo osmero pirotehničara.

1998 godine prema prvim procjenama UN-a , minski sumnjivo područje Zadarske županije iznosilo je 1.264 km 2, a to je obuhvaćalo područja 17 gradova i općina. Prilikom izvođenja poslova razminiranja pronađeno je i uništeno oko 40.000 eksplozivnih ostataka rata.  

Pročitano 126 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA