Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kroz projekt Adri.SmArtFish postavljen umjetni riblji greben i opremljena zadarska ribarnica

Posted On Ponedjeljak, 20 prosinca 2021 09:06

Poznata je činjenica da se o Zadarskoj županiji s razlogom govori kao najribarskijoj. Da bi naša županija opravdala i zadržala taj status, provodi se niz projekata s ciljem daljnjeg razvoja ribarstva i marikulture, od izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima pa do projekata kojima je cilj održivi razvoj ribarstva i edukativno-turistička prepoznatljivost plavog gospodarstva.

Jedan od takvih je i projekt Adri.SmArtFish kroz čiju je provedbu, između ostalog, postavljen umjetni riblji greben kraj otoka Ošljaka, ali i opremljena zadarska ribarnica.

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije provodi projekt Adri.SmArtFish – Valorisation of SMall – scale ARTisanal FISHery of the Adriatic coasts, in a context of sustainability.

Adri.SmArtFish se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. - 2020. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak projekta očekuje se 31. prosinca 2021. godine, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.

Opći cilj projekta je ojačati ulogu malog priobalnog ribolova na području GSA 17 i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu.

„Do sad smo odradili većinu aktivnosti, neke od važnijih koje bih istaknula su: izrada studije evaluacije sektora malog priobalnog ribolova za područje Zadarske županije, promocija sektora malog priobalnog ribolova kroz koju su održane razne prezentacije jela, sastanci i seminari za ribare, a poseban bih naglasak stavila na umjetni riblji greben, koji smo prije devet mjeseci kroz projekt postavili u blizini otoka Ošljaka. To je prvi takav greben u Hrvatskoj, a nama je u projektu bio pilot aktivnost“, kaže Martina Glavić Brkljača, financijska voditeljica projekta i dodaje da je moguć i nastavak projekta u idućem financijskom razdoblju Europske unije.  

„Već su osigurana financijska sredstva za iduću godinu u proračunu Zadarske županije za daljnje praćenje stanja na ribljem grebenu, ribarnica je sad opremljena i modernizirana, te ostaje za iduće naraštaje, samim time rekli bismo da projekt ima budućnost. Nadamo se i radit ćemo na tome da projekt dobije i svoj nastavak, s obzirom da se greben pokazao dobrom pilot aktivnošću, bila bi šteta ne postaviti još takvih grebena diljem Zadarskog kanala u različitim oblicima i veličinama. Do sad se pokazao već veliki interes drugih županija i raznih klubova ronioca za postavljanje grebena, te su nas kontaktirali kako bi saznali više o samom postupku postavljanja grebena, ali i potrebne administracije i dozvola koje prethode postavljanju“, dodaje financijska voditeljica projekta Adri.SmArtFish

Nositelj projekta je Regija Veneto (Venecija). Ostali partneri su: Sveučilište Ca'Foscari (Venecija), Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (Trst), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Istarska županija (Pazin), Primorsko – goranska županija (Rijeka),  Zadarska županija (Zadar), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split) i Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb).

Ukupan proračun projekta iznosi 3.254.230,50 EUR-a, a proračun Zadarske županije na projektu 259.995,00 EUR-a, od čega je sufinanciranje ERDF-a (European Regional Development Fund) 85% tog iznosa, odnosno 220.995,75 EUR-a.

Pročitano 740 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA