Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kroz projekt Adri.SmArtFish postavljen umjetni riblji greben i opremljena zadarska ribarnica

Posted On Ponedjeljak, 20 prosinca 2021 09:06

Poznata je činjenica da se o Zadarskoj županiji s razlogom govori kao najribarskijoj. Da bi naša županija opravdala i zadržala taj status, provodi se niz projekata s ciljem daljnjeg razvoja ribarstva i marikulture, od izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima pa do projekata kojima je cilj održivi razvoj ribarstva i edukativno-turistička prepoznatljivost plavog gospodarstva.

Jedan od takvih je i projekt Adri.SmArtFish kroz čiju je provedbu, između ostalog, postavljen umjetni riblji greben kraj otoka Ošljaka, ali i opremljena zadarska ribarnica.

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije provodi projekt Adri.SmArtFish – Valorisation of SMall – scale ARTisanal FISHery of the Adriatic coasts, in a context of sustainability.

Adri.SmArtFish se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. - 2020. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak projekta očekuje se 31. prosinca 2021. godine, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.

Opći cilj projekta je ojačati ulogu malog priobalnog ribolova na području GSA 17 i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu.

„Do sad smo odradili većinu aktivnosti, neke od važnijih koje bih istaknula su: izrada studije evaluacije sektora malog priobalnog ribolova za područje Zadarske županije, promocija sektora malog priobalnog ribolova kroz koju su održane razne prezentacije jela, sastanci i seminari za ribare, a poseban bih naglasak stavila na umjetni riblji greben, koji smo prije devet mjeseci kroz projekt postavili u blizini otoka Ošljaka. To je prvi takav greben u Hrvatskoj, a nama je u projektu bio pilot aktivnost“, kaže Martina Glavić Brkljača, financijska voditeljica projekta i dodaje da je moguć i nastavak projekta u idućem financijskom razdoblju Europske unije.  

„Već su osigurana financijska sredstva za iduću godinu u proračunu Zadarske županije za daljnje praćenje stanja na ribljem grebenu, ribarnica je sad opremljena i modernizirana, te ostaje za iduće naraštaje, samim time rekli bismo da projekt ima budućnost. Nadamo se i radit ćemo na tome da projekt dobije i svoj nastavak, s obzirom da se greben pokazao dobrom pilot aktivnošću, bila bi šteta ne postaviti još takvih grebena diljem Zadarskog kanala u različitim oblicima i veličinama. Do sad se pokazao već veliki interes drugih županija i raznih klubova ronioca za postavljanje grebena, te su nas kontaktirali kako bi saznali više o samom postupku postavljanja grebena, ali i potrebne administracije i dozvola koje prethode postavljanju“, dodaje financijska voditeljica projekta Adri.SmArtFish

Nositelj projekta je Regija Veneto (Venecija). Ostali partneri su: Sveučilište Ca'Foscari (Venecija), Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (Trst), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Istarska županija (Pazin), Primorsko – goranska županija (Rijeka),  Zadarska županija (Zadar), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split) i Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb).

Ukupan proračun projekta iznosi 3.254.230,50 EUR-a, a proračun Zadarske županije na projektu 259.995,00 EUR-a, od čega je sufinanciranje ERDF-a (European Regional Development Fund) 85% tog iznosa, odnosno 220.995,75 EUR-a.

Pročitano 155 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA