Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 14 zemalja jugoistočne Europe

Posted On Petak, 14 siječnja 2022 23:30

Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson danas su potpisali Ugovor o suradnji kojim je zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postala "BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu".

„ Izuzetno je značajno što će zadarski laboratorij postati regionalni centar za 14 zemalja jugoistočne Europe, te da će na taj način ljudi iz struke moći dolaziti u naš laboratorij kao ogledni laboratorij vezano za edukaciju, obilazak i upoznavanje s najnovijim dijagnostičkim rješenjima koje Becton Dickinson tim putem nudi. Naš laboratorij je prepoznat po sustavu upravljanja kvalitetom i akreditaciji mikrobiološkog laboratorija prema ISO normi 15189 koju ima od 2009. godine. Bez navedenog ne bi ni mogli dobiti ovakvu titulu“, naglasila je voditeljica Službe Ivanka Matas. 

Potvrda dobrog rada stigla je nakon provedene evaluacije zadarskog laboratorija za molekularnu dijagnostiku od strane tvrtke BD.

„Mi smo kao laboratorij krenuli s molekularnom dijagnostikom još 2016. godine nabavom jednog Becton Dickinson aparata koji je bio nešto najnovije i najbolje na tržištu, a pokazalo da je takva tehnologija dan danas najbolja zato što nudi potpunu automatizaciju procesa. To znači da se unutar jednog instrumenta radi tzv. izolacija, detekcija i umnažanje nukleinskih kiselina. Ovim Ugovorom, zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju pozvana je da sudjeluje u svakom novom projektu koji se odnose na nove proizvode i suvremena dijagnostička rješenja koja se u Europi ili svijetu odluče ispitivati u nekoliko centara. Obaveza je primiti delegacije koje će kod nas dolaziti na edukaciju, razmijeniti iskustva s njima ili ih podučiti ako trenutno nemaju takvu tehnologiju, što će u konačnici i nama omogućiti daljnji napredak“,  rekla je Biljana Perica, voditeljica Odjela molekularne dijagnostike.

„Molekularna dijagnostika je postala nešto što se danas mora raditi jer nudi točne i pouzdane rezultate koji su gotovi unutar 24 sata. Standardne mikrobiološke metode koje su se koristile prije su "uzgojne" metode, koje mogu biti gotove tek unutar četiri dana. Našim pacijentima na raspolaganju stoji ukupno 17 metoda molekularne dijagnostike: detekcija bakterija i virusa respiratornog sustava, uzročnika meningitisa, tuberkuloze, crijevnih infekcija“, dodatno je pojasnila Perica. 

Služba je tijekom 2021. godine započela sa pripremama unaprjeđenja mikrobiološke dijagnostike Humanog papilomavirusa visokog rizika (HPV). Uprava je odlučila uvesti PCR metodu za dijagnostiku HPV-a te je utvrdila da je najbolje rješenje koje trenutno postoji na tržištu, upravo taj potpuno automatizirani BD sustav. Istovremeno obrađuje do 30 HPV uzoraka po ciklusu, što znači da u smjeni od 8 sati obradi do 90 HPV uzoraka.

„Riječ je o aparatu koji može odrađivati razdvajanje genotipova i kliničaru dati informaciju o tome koliko često pacijentica mora dolaziti na bris da bi se moglo pratiti stanje i spriječiti nastajanje zloćudne bolesti, kao što je rak grlića maternice. Mogućnost pogreške u ovom je slučaju smanjena na minimum, a rezultati iznimno pouzdani i točni“, rekla je Perica. 

 

Foto: V.Sitnica

Pročitano 1114 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA