Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar Butković najavio nove infrastrukturne projekte u Zadarskoj županiji: Prioritet četverotračna cesta od spoja Zadar 1 do grada

Posted On Ponedjeljak, 24 siječnja 2022 16:34
Zajednička fotografija na gradilištu zadarske rive Zajednička fotografija na gradilištu zadarske rive

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Domu Zadarske županije sastao se sa županom Božidarom Longinom na temu realizacije cestovnih projekata u Zadarskoj županiji. Uz ministra, sastanku su nazočili državni tajnik Josip Bilaver, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Župan Longin zahvalio je ministru i suradnicima na konstruktivnom sastanku o infrastrukturnim projektima važnima za Zadarsku županiju.

„U tijeku su izmjene županijskog Prostornog plana pa smo definirali prioritete cestovnih pravaca, željeznice, Zračne luke Zadar i lučkog prometa. Imamo odličnu suradnju s ministarstvom i ovo je vrlo značajan sastanak za buduće projekte koje planiramo provesti“, istaknuo je župan Longin dodavši da je kao glavni prioritet u cestovnoj povezanosti dogovoreno povezivanje spoja Zadar 1 s gradom Zadrom četverotračnom brzom cestom.

„Postoji prostorno-planska dokumentacija i Hrvatske ceste će krenuti u projektiranje čitave dionice. Riječ je o projektu koji će zahtijevati nekoliko stotina milijuna kuna međutim mi ćemo krenuti u njegovu izgradnju u nekoliko faza i dat ćemo apsolutni prioritet tom projektu“, najavio je ministar Butković koji je obećao i financijsku pomoć u izgradnji 20 milijuna kuna vrijedne spojne ceste prema budućem Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a najavio je i nastavak projekta izmještanja željezničke pruge iz Bibinja, odnosno izgradnje novog spoja iz luke Gaženica prema Zračnoj luci Zadar.

"Za to će biti potrebno oko pola milijarde kuna. HŽ Infrastruktura će u roku od mjesec dana raspisati natječaj za izradu cjelokupne projektne dokumentacije, a za samu realizaciju ćemo tražiti pomoć iz europskih sredstava", najavio je ministar Butković. Naglasio je kako je njegovim zalaganjem, kao i zalaganjem vodstva Zračne luke te državnog tajnika Josipa Bilavera u Nacionalni program oporavka i otpornosti uvršten projekt proširenja stajanke i izgradnje elektrane vrijednosti oko 70 milijuna kuna.

„Stoga smo razgovarali i o priključenju Zračne luke Zadar na postojeću četverotračnu brzu cestu. Hrvatske ceste će paralelno izgraditi i taj dio kako bi se rasteretila postojeća prometnica“, ustvrdio je Butković koji se dotaknuo i lučke infrastrukture najavivši da će prioriteti za naredno razdoblje biti luke u Biogradu i Preku.

„Uz trajektnu luku Tkon kao prvi projekt financiran europskim sredstvima te luku Sali koja se izvodi, veseli me da projekt obnove obale u Zadru jako dobro napreduje. Riječ je o jako bitnim projektima u izgradnji lučke infrastrukture, a Zadarska županija je tu jedna od uspješnijih“, zaključio je ministar koji je po završetku sastanka u Domu županije obišao radove na obnovi zadarske rive.

Pročitano 850 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA